Virusprofessor: Vær ikke bange for corona-analyser

Patienterne kunne fejle noget langt værre, og prøverne nyser ikke, beroliger den ansvarlige for laboratorieovervågning på Statens Serum Institut, der nu er ved at sætte fem hospitaler i gang.

Nyhed

Af Niels Stoktoft Overgaard, journalist

SSI bygninger_web
Corona-udbruddet har skabt voldsom utryghed i store dele af verden. Men Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut beroliger bioanalytikerne. Pressefoto: SSI

Fem klinisk mikrobiologiske afdelinger rundt om i landet er i færd med at implementere analyser for coronavirus. De skal supplere laboratoriet på Statens Serum Institut, som giver dem instruktioner i arbejdet. Sygehusene har i forvejen det nødvendige udstyr til analyserne. Det bruges også til analyser for andre sygdomme.

Statens Serum Institut giver de fem afdelinger opskrifter på den specifikke analyse. Hvordan det skal udføres, kontroller osv.

”Afdelingerne har ekspertisen og teknologien. De samarbejder med de infektionsmedicinske afdelinger på deres hospitaler. Dermed har vi et større beredskab og kan analysere hurtigere, hvis sygdommen breder sig til Danmark i lidt større omfang,” siger virusprofessor Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut.

Ingen grund til bekymring

Corona-udbruddet har skabt voldsom utryghed i store dele af verden. Men Anders Fomsgaard beroliger bioanalytikerne: Analyserne for corona kræver ikke andre sikkerhedsforanstaltninger, end de er vant til.

”Tit ved man jo ikke, hvad patienterne fejler, når prøverne kommer ind. Derfor skal forholdsreglerne altid være høje. Folk kunne fejle noget, der var meget værre end corona,” siger Anders Fomsgaard.

Han tilføjer, at første trin i analysen inaktiverer alt levende. Og så nyser prøverne ikke. Det er den vej, smitte kan ske.

”Hvis der skulle dyrkes på virus, så var det noget andet. Så var der behov for forhøjet sikkerhed. Men afdelingerne skal kun analysere, om patienterne er smittet.”

To forskellige metoder

De klinisk-mikrobiologiske afdelinger får to forskellige analysemetoder. Den ene er en test udviklet af et europæisk ekspertpanel. Desuden får de seruminstituttets egen Assay.

”Så har de to skud i bøssen, hvis den ene for eksempel skulle blive udsolgt,” siger Anders Fomsgaard. Han er i forhold til corona seruminstituttets ansvarlige for laboratorieovervågning.

Særligt benyttede sider på dbio.dk