Sundhedsstyrelsen anbefaler nu plexiglasskærme og visirer til bioanalytikere

Bioanalytikere i blodprøvetagningsambulatorier skal overveje ansigtsdækkende visir og plexiglasskærme. Sundhedsstyrelsen har udsendt en række nye anbefalinger til at forebygge smitte med covid-19. Nu tager SST bioanalytikerne alvorligt, siger Martina Jürs

Nyhed

Af Niels C. Jensen, journalist

webbioanalytiker-med-beskyttelse
I Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger er bioanalytikere i blodprøvetagningsambulartorier nævnt specifikt ift. at kunne anvende en plexiglasplade mellem personale og patient for at forebygge smitte med covid-19. Privatfoto

”Når tæt kontakt er nødvendig, så undgå så vidt mulig tæt ansigt-til-ansigt kontakt. Fysiske barrierer som fx en plexiglasskærm eller et ansigtsvisir kan beskytte mod evt. dråbesmitte, når man ikke kan undgå længerevarende ansigt-til-ansigt kontakt, eller når man har mange korte kontakter i løbet af en arbejdsdag,” siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen. 

Genåbningen af Danmark er sat i gang. Det kommer til at øge det såkaldte smittetryk, altså risikoen for at blive smittet med covid-19 fra personer uden symptomer, da virus kan smitte 1-2 dage, før man ser symptomer. Det fremgår det af Sundhedsstyrelsens nye retningslinjer.

De nye retningslinjer indeholder en række anbefalinger om blandt andet værnemidler, som kan anvendes af personer, der i deres arbejde ikke kan undgå tæt kontakt med andre mennesker. Helt konkret nævner de nye anbefalinger bioanalytikere, som tager blodprøver i et ambulatorium.

Kontakt med mange personer på​ en arbejdsdag

”Hvor tæt kontakt er uundgåelig, skal særligt længerevarende ansigt-til-ansigt kontakt undgås. Det kan f.eks. ske ved, at bioanalytikeren, der skal tage en veneblodpøve, lægen der skal måle blodtryk eller tatovøren, der skal skuldertatovere, beder personen vende ansigtet bort og man kan sidde forskudt,” står der i det nye anbefalinger om forebyggelse af smitte med covid-19.

Senere i afsnittet nævnes mulighed for at opsætte en skærm mellem personale og patient og brug af ansigtsdækkende visir.

”I situationer hvor ansigt-til-ansigt kontakt indenfor 2 meter ikke kan undgås, kan man opsætte en fysisk barriere mellem personale og kunde/klient/patient. Hvor muligt kan dette være en skærm af plastic eller glas… Hvor det ikke er muligt… kan personalet evt. anvende et ansigtsdækkende visir. Dette kan især overvejes ved ansigt-til-ansigt kontakt af over 15 minutters varighed… eller hvor opgavevaretagelsen indebærer korterevarende ansigt-til-ansigt kontakt med mange forskellige personer på en arbejdsdag, som f.eks. ved blodprøvetagningsambulatorium,” fremgår det af retningslinjerne. Citatet er forkortet.

Derudover er det muligt for patienten selv at anvende et visir eller en ansigtsmaske, hvis vedkommende er bekymret for at blive smittet. 

Martina Jürs: ”Det er en meget vigtig sejr”​

web_mju_smal

Fagforeningen Danske Bioanalytikere har længe kæmpet for at få klarere retningslinjer ift. værnemidler for bioanalytikere med patientkontakt. Senest har formand Martina Jürs i et debatindlæg på Altinget krævet, at Sundhedsstyrelsen fik øjnene op for bioanalytikernes arbejdsforhold. Det er nu lykkes.

”Jeg er så glad for, at Sundhedsstyrelsen nu tager bioanalytikere og laboranters bekymring alvorligt. Nu melder Sundhedsstyrelsens klart ud, at covid-19 smitter 1-2 dage før, man har symptomer. Altså kan man smitte andre og selv være udsat for stor smitterisiko, når man f.eks. tager blodprøver på mange forskellige mennesker hele dagen,” Martina Jürs, formand for Danske Bioanalytikere, og fortsætter:

”I Danske Bioanalytikere har vi hørt fra flere bekymrede medlemmer, som har ønsket at kunne bruge f.eks. visir eller få opsat en plexiglasplade mellem dem og borgeren, og det er nu præcis det, der er kommet med i de nye anbefalinger. Det er en meget vigtig sejr for os.”

Håndhygiejne er stadig vigtigst

Sundhedsstyrelsen understreger flere gange i retningslinjerne, at værnemidler ikke er en erstatning for grundig håndhygiejne mv.

”Visirer og evt. masker skal ikke bruges som erstatning for tiltag som afstand, hosteetikette og håndhygiejne, men kan tjene som et supplement i tilfælde hvor anbefalinger om afstand ikke kan overholdes… Det er vigtigt at visirer/masker bruges korrekt. De bør ikke berøres under brug, da man i så fald kan føre smitte til ansigtet, og de skal skiftes når de bliver snavsede. Generelt kan samme visir anvendes en hel arbejdsdag, og nogle typer visir kan vaskes og genbruges,” står der i retningslinjerne. Citatet er forkortet.​

Særligt benyttede sider på dbio.dk