Sundhedspersonale bliver nu vaccineret efter alder

Undtaget er frontpersonale, som kan indstilles til fremskyndet vaccination. Der vil dog ikke være vacciner til alle i denne gruppe.

Nyhed

Af Jytte Kristensen, fagbladsredaktør

Vaccine april 2021

Bioanalytikere og laboranter, der endnu ikke er blevet vaccineret mod Covid-19, vil med Sundhedsstyrelsens nye retningslinjer, blive indkaldt til vaccination efter alder. En stor del af ​frontpersonalet er nu vaccineret, og derfor vil personalet blive vaccineret efter alder på linje med resten af befolkningen, begrunder Sundhedsstyrelsen. 

Nogle kan få fremskyndet vaccination

Bioanalytikere og laboranter, som arbejder i særlige funktioner og er under 60 år, kan henvises til fremskyndet vaccination, hvis de opfylder mindst et af følgende skærpede kriterier:

  1. Tæt kontakt til uvisiterede borgere (dvs. patienter og borgere med tegn på nyopstået akut sygdom, og som inden kontakten ikke har været udspurgt ift. symptomer på Covid-19, eller hvor mistanke om Covid-19 ikke er afkræftet)
  2. Procedure med særlig smitterisiko
  3. Kontakt med personer i særligt øget risiko
  4. Specialiseret kritisk funktion.

Personer født før 1962 kan ikke blive visiteret til vaccination via disse kriterier, da de kan forvente at blive indkaldt på baggrund af alderskriteriet i nærmeste fremtid. 

Arbejdsgiver skal indstille

Det er arbejdsgiverne, som kan indstille sundhedspersonale til fremskyndet vaccination, men det vil være forskelligt fra arbejdsplads til arbejdsplads, hvem der konkret har opgaven. Du anbefales derfor at søge  viden på din egen arbejdsplads om, hvordan det foregår.

Fristerne for henvisning er kort. Personale på 50-59 år (årgange fra 1971 til 1962 inklusiv) kan henvises senest den 11. maj 2021. Personale under 50 år ( årgang 1972 og yngre) kan henvises senest den 18. maj 2021.

Ikke nok vacciner til alle 

I første runde med indstilling til vaccine vil der kun være mulighed for på landsplan at henvise 8.000 personer i social- og sundhedssektoren til vaccine. Antallet falder i løbet af de kommende uger i maj. Sidst i maj bortfalder muligheden for at blive prioriteret som sundhedsperson helt. 

Hvis du har fået 1. vaccination med Astra Zeneca

Mange bioanalytikere og laboranter nåede at blive vaccineret 1. gang med Astra Zeneca vaccinen, som nu er trukket ud af vaccinationsprogrammet. Sundhedsstyrelsen har meldt ud, at de skal have 2. vaccination med en mRNA vaccine - Pfizer eller Moderna - og dermed vil være dækket rent vaccinemæssigt. 

Link til Sundhedsstyrelsens procedure for fremskyndet vaccination.​​

Særligt benyttede sider på dbio.dk