SSI: Antigentest ville have overset mere end 8000 coronasmittede herhjemme

I sidste uge bragte dbio.dk en artikel med overskriften ”Nyt studie: Antigentest for coronavirus dumper på stribe.” Efter længere tids debat går Statens Serum Institut nu ud og siger, at antigentest kun kan bruges som supplement til PCR-test.

Nyhed

Af Niels C. Jensen, journalist

Udklip-falck3
Eksempel på information fra Falck, der udbyder hurtige antigentests for coronavirus, som en ekspertgruppe nu siger "kun kan bruges som et supplement til PCR-test". Screendump fra Falck.dk.

Falck, SOS International, Apodan og flere andre private firmaer har i de seneste uger oprettet covid-19 testcentre over hele Danmark, hvor de tilbyder såkaldte antigentest, der på 15-30 minutter viser, hvorvidt man har coronavirus eller ej. Dejligt praktisk for travle danskere, der have brug for et testsvar her og nu.

Problemet er bare, at testenes sensitivitet ifølge et uafhængigt fransk studie overser en stor del af de positive tests. Med ord er hurtigtestenes sensitivitet meget lavere end PCR-testen, som man anvender i sundhedsvæsnet.  Det fastslår en ekspertgruppe nedsat af Det faglige råd for klinisk mikrobiologi, hvor Danske Regioner og Statens Serum Institut deltager.

I et nyt notat fra ekspertgruppen understreger man, at ”antigentest kun kan bruges som supplement til PCR-test.”

Risiko for mere end 8000 falsk negative

Ekspertgruppen har regnet sig frem til, at mellem 8.012 og 8.866 personer herhjemme ville have fået et falsk negativt prøvesvar, hvis de havde anvendt en antigentest, og ikke PCR-test i sundhedsvæsnet - og på den måde kunne de mere end 8000 personer have forsat med at udbrede coronasmitten.

Ekspertgruppen har bl.a. brugt det franske studie, som var omtalt på dbio.dk i sidste uge, som dokumentation for deres konklusioner.

I notatet har man set nærmere på de tre mest kendte antigentest: Biosensor Standard Q, Abbott Panbio og Biosynex, som udbydes af private firmaer herhjemme. Her angiver producenterne en sensitivitet på 93-98% i forhold til PCR-testen, men det franske studie viser, at den kun var på henholdsvis 60,1%, 55,3% og 59,6%.

Men hvis man havde anvendt en af de tre antigentests i stedet for PCR på de 16.187 personer, der er blevet testet positiv med PCR i TestCenter Danmark i perioden april til midt oktober 2020:

”… ville Biosensor have en sensitivitet på 50,5%, Abbot ville have en sensitivitet på 45,1% og Biosynex ville have en sensitivitet på 49,7%,” konkluderer ekspertgruppen i deres notat.

Eksperter: Antigentest skal verificeres inden brug

Ifølge ekspertgruppen findes der nicher, hvor antigentest eventuelt vil kunne bruges. Men det skal kun være steder, hvor det på grund af tidsfaktoren og logistikken ikke er muligt at bruge PCR-test.

Ekspertgruppen foreslår desuden i notatet;

”at antigentests skal verificeres i offentligt regi inden ibrugtagning i det danske samfund. Lægemiddelstyrelsen, der er ansvarlig for CE-mærkning, kunne være ansvarlig myndighed for godkendelse af dette,” fremgår det af notatet.

ssi-covid-19-antigentest-vs-pcr-test

Hvad er forskellen på PCR-test og antigen-test?

  • PCR – der står for Polymerase Chain Reaction - er en meget følsom testmetode, der leder efter COVID-19 virussens RNA ved hjælp af en genetisk kædereaktion.
  • Testen kan påvise helt ned til én enkelt viruspartikel i en slimprøve fra næsen eller halsen, idet arvematerialet fra SARS-CoV-2 opformeres i processen.
  • En antigen test er derimod baseret på en immunkemisk påvisning af virusproteiner (antigener) i prøven.
  • Dette foregår ved at virusantigenerne fastholdes til en membran vha. antistoffer, der er specifikke mod SARS-CoV-2.
  • Denne metode er mindre følsom end PCR, idet antigenerne ikke opformeres men påvises direkte.

Kilde: Statens Serum Institut

Særligt benyttede sider på dbio.dk