Petriskålen marts 2021: Temaet for dbio-kongressen 2021 - Bioanalytikere i front

Korte nyheder fra mødet i Hovedbestyrelsen den 10. og 11. marts 2021. Læs om blandt andet dbio: Kun TR bør anbefales som bisidder for medlemmer og Hvordan får vi plads til flere studerende?

Petriskålen
Skrevet af
Jytte Kristensen, fagbladsredaktør
DBIO Kongres Odense46389

”Bioanalytikere i front” bliver tema for dbio-kongres d. 23. og 24. november.​

Hovedbestyrelsen vedtog ”Bioanalytikere i front” som overordnet tema for kongressen den 23. og 24. november. Valget illustrerer, at faggruppen i den seneste kongresperiode – og i særdeleshed med det seneste års corona-udfordring – har indtaget en langt mere synlig og aktiv medspillende rolle i sundhedsvæsnet. Og befinder sig således et andet sted end ”Bioanalytiker i beta”, der var temaet for kongressen i 2018.

Der var en kort debat om, hvorvidt titlen kunne opleves som ekskluderende for medlemmer med laborantbaggrund, men formand Martina Jürs forsikrede, at den gruppe – ligesom det var tilfældet med den skriftlige beretning i 2018 – nok skal blive tilgodeset.  Om det så kunne hedde ”dbio i front”? Nej, fastslog dbio-formanden.

”Det er ikke fagforeningen, der er helten her. Vi er bare et værktøj, hjælperen. Det er medlemmerne, der er heltene.”

HB vedtog desuden, at den skriftlige beretning ligesom sidst skal udkomme som et særnummer af fagbladet; den model betød, at beretningen nåede ud til flere end blot de delegerede, lød det fra flere HB-medlemmer. HB gik herefter i virtuelle grupper for at udvælge, hvilke historier den skriftlige beretning skal fokusere på.

dbio vil have tal for privatansatte bioanalytikere

HB bevilgede ca. 30.000 kroner til at indhente data for privatansatte bioanalytikere hos Danmarks Statistik. Tallene skal bruges i et projekt, der skal lægge en strategi, bl.a. for hvordan dbio bedst kan hjælpe og rådgive medlemmer, der er ansat i det private.

DBIO KIGGER ​TIL NORDEN FOR SPECIALISERING

De nordiske foreninger for bioanalytikere har sendt et fælles brev til de respektive landes sundhedsministre om manglen på bioanalytikere. I brevet omtales behovet for specialisering, og der åbnes for en mulighed for specialiseringsuddannelser på tværs af Norden.

dbio er p.t. i gang med at indsamle viden om, hvordan specialisering foregår i de øvrige nordiske lande.​

HVORDAN FÅR VI PLADS TIL FLERE STUDERENDE?

På grund af den alvorlige og mærkbare mangel på bioanalytikere arbejder dbio for, at der uddannes flere, bl.a. ved at der optages flere studerende på de fem bioanalytikeruddannelser.

En kæmpe barriere er imidlertid, at der mangler kliniske uddannelsespladser. dbio vil gerne være med til at pege på, hvordan problemet kan løses, uden at kvaliteten af uddannelsen forringes. HB drøftede udvalgte temaer og tilsluttede sig, at organisationen arbejder videre med at bidrage til løsninger.

dbio har hentet viden hos deltagerne i dbio´s Uddannelsesforum, Lederrådet og i de Studerendes Udvalg, ligesom uddannelseslederne på bioanalytikeruddannelserne er blevet spurgt om, hvordan de ser, at der kan uddannes flere. Senest har dbio udsendt spørgeskemaer til underviserne, uddannelseskoordinatorerne og lederne for at indhente faktuel viden og erfaringer. I april indbyder dbio til dialog på et webinar med samme deltagergruppe.

Det prioriterer vi højest

På grund af corona er dbio ikke kommet helt i mål med alle de opgaver og strategier, som blev vedtaget på kongressen i 2018. HB foretog en prioritering af, hvilke opgaver organisationen især skal fokusere på frem til kongressen i 2021. Højest prioriteret blev: 

  • Repræsentanterne. 
  • Hvervning og synliggørelse af medlemsfordele. 
  • Relancering af hjemmesiden. 
  • Arbejdsmiljø og bæredygtigt arbejdsliv. 
  • Efter- og videreuddannelse til specialist. 
  • Synliggørelse af personligt ansvar.

KONTAKT TIL SOPHIE LØHDE EFTER HENDES KRITIK AF LYNTEST

Medlem af Folketinget for Venstre, Sophie Løhde har i pressen været ude med kritik af, at regeringen har indkøbt lyntest uden på forhånd at have sikret sig, at de er af en tilstrækkelig høj sensitivitet. Hun udtalte i dagbladet Politiken, at ”det er problematisk at give indtryk af, at den nye test er lige så god som de nuværende uden at have den nødvendige dokumentation.”

dbio har efterfølgende været i dialog med Sophie Løhde om, hvordan et nationalt POCT-Center kan bidrage til at bremse smittespredning m.v.

dbio: Kun TR bør anbefales som bisidder for medlemmer

Danske Bioanalytikere vil fremover udelukkende anbefale medlemmerne at tage tillidsrepræsentanten med til en alvorlig samtale med deres leder. Det sker i forbindelse med en revidering af dbio’s opgavebeskrivelse for arbejdsmiljørepræsentanter, hvor funktionen ”bisidder” hidtil også har været oplistet. Den bliver nu slettet.

Ifølge paragraf 8 i Forvaltningsloven har alle ansatte i det offentlige ret til en bisidder i samtaler, der fx handler om sygefravær, påtaler, mundtlige og skriftlige advarsler eller fyring. Den ansatte vælger selv sin bisidder, og som medlem af en fagforening vil det være oplagt at vælge sin valgte tillidsrepræsentant. Den mulighed har ikke-medlemmer ikke, og de, men også medlemmer, vil måske vælge deres AMiR, der ikke er valgt blandt fagforeningsmedlemmer og måske heller ikke selv er medlem. Og det er uheldigt, lød det fra nogle i HB; AMiR har ikke fået den nødvendige uddannelse i at håndtere ansættelsesretslige personalesager.

Næstformand Katja Wienmann Bramm understregede: ”Personligt vil jeg være ked af, at vi som organisation melder ud, at AMiR ikke har nogen rolle i denne sammenhæng. Jeg synes, at vi begrænser vores egne medlemmers rettigheder i forhold til Forvaltningsloven.”

Fra både Region Hovedstaden, Region Midtjylland og Region Syd var der dog samstemmende opbakning til, at anbefalingen bliver entydig; personalesager har i dag en tendens til at accelerere hurtigere: Dét, der måske starter som en sag om sygefravær og psykisk arbejdsmiljø, kan pludselig nærme sig en fyring. Og så skal TR alligevel på banen for at samle op.

Flere understregede, at TR og AMiR som regel supplerer hinanden godt ude på arbejdspladserne og har brug for at kunne sparre. Merete Kjeldgaard, formand for dbio-Nordjylland: ”Vi skal bare vide, at vi har forskellige roller.”

MARTINA INVITERER MINISTER TIL MØDE OM POCT-CENTER

dbio´s formand har inviteret sundhedsminister Magnus Heunicke til et møde for at drøfte potentialet ved et nationalt POCT-center. dbio arbejder for, at der oprettes et sådant center, som kan sikre hurtigt kendskab til kvalitet og sensitivitet af nye test. Aktuelt for de forskellige Covid-19 test, men også i forhold til validering af andre nye POCT-testtyper som fx hjemmetest. Da dette blev skrevet, afventede dbio stadig svar fra ministeren.​

HVAD BRUGES FONDSMIDLERNE EGENTLIG TIL?

Fundatsen for Bioanalytikernes Uddannelses- og Forskningsfond skal have en lille tekstjustering. Bl.a. skal en passus om pristalsregulering tages ud; i stedet vil fondens bestyrelse tage individuel stilling til de tildelte beløb, så der bliver tale om runde tal. Det præciseres desuden, at ansøgere skal søge digitalt på dbio’s hjemmeside. Det stemte HB for.

Hanne Bonde, formand i dbio- Syddanmark, understregede, at hun ikke spurgte ud fra mistillid, men nysgerrighed: ”Ved vi, hvad pengene egentlig bruges til? Er det noget, vi følger op på? Det kunne da være interessant at vide.”

ÅRSKURSUS RYKKER ​ONLINE

På grund af corona afholdes årskursus for FTR, TR og AMiR virtuelt den 7. og 8. juni. Årskursus, der normalt afholdes i oktober måned, blev i 2020 aflyst på grund af regeringens restriktioner og smitterisikoen. HB vurderer, at det i juni stadig er for usikkert at afholde et fysisk møde. Derfor den virtuelle løsning.​

Etiske ambassadører op på kongressen igen​

I november 2020 bakkede et enigt HB op om at forlænge de professionsetiske ambassadører til 2024. På nærværende møde besluttede de, at de delegerede på kongressen den 23. og 24. november 2021 skal drøfte rammerne for ambassadørerne. Herunder økonomi og titel. De fem professionsetiske ambassadører har på grund af corona kun nået at afholde de tre indledende uddannelsesdage om etik og facilitering af etik. 

De har bidraget til høringssvar, men ikke nået at facilitere etiske diskussioner blandt bioanalytikere eller revidere det fagetiske univers, som også er deres opgave. Næstformand Bitten Kaanbjerg Kristensen, som er formand for ambassadørerne, understregede, at selvom ambassadørerne nu sættes til beslutning på kongressen, går arbejdet ikke i stå indtil da. ”Vi skal mødes to dage inden sommerferien, hvor vi skal arbejde med det fagetiske univers og ambassadørernes rolle,” sagde hun.

Spørgetid om hjemmeside-proces

Næstformand Bitten Kaanbjerg Kristensen præsenterede fire pejlemærker for den kommende version af dbio.dk. Pejlemærkerne er blevet formuleret af den nedsatte projektgruppe med afsæt i et virtuelt gruppearbejde på sidste HB-møde:

  1. Hjemmesiden skal på en mere visuel måde afspejle professionens DNA – kvalitet, professionalisme, stringens.
  2. Den skal være samlende for professionen og fagforeningen – og have medlemmet i centrum.
  3. Det skal være tydeligt, hvad der er foreningens holdninger, handlinger og resultater.
  4. Det skal være nemt af finde sig selv og dét, man søger i hjemmesidens univers.

Derefter stillede Mads Vöge fra kommunikationshuset Operate op til spørgsmål om udviklingen af hjemmesiden. Han kunne bl.a. oplyse, at den herskende tendens er, at hjemmesider bliver ”kedeligere”. Forstået på den måde, at de skal være mere overskuelige og funktionelle og knap så meget ”fri leg”.

Men ikke nødvendigvis mindre visuelt appellerende, forsikrede han. Projektgruppen planlægger sammen med Operate at søsætte sit ”first site” omkring 1. september.​