Norsk kvalitets-institut: Tre hurtigtest for coronavirus skiller sig ud

Det norske Noklus, der har til opgave at forbedre kvaliteten af den medicinske laboratorievirksomhed i Norge, har undersøgt elleve antistof-hurtigtest for coronavirus. Tre skiller sig positivt ud fra resten.

Nyhed

Af Grete Hansen, redaktør for Bioingeniøren

hurtigtest_noklus
Elleve hurtigtest for covid-19 har det norske kvalitets-institut undersøgt. Tre skiller sig positivt ud. Foto: Noklus

Noklus har undersøgt elleve forskellige hurtigtest, der kan bruges til at fastslå om patienten har haft coronavirus tidligere. 

Alle elleve test fandt antistoffer hos den del af patienterne som havde haft covid-19, men følsomheden af testen (sensitivteten) var forskellig ifølge Noklus. Der findes ikke et dansk kvalitets-institut tilsvarende det norske Noklus. 

Undersøgelsen viste også, at hurtigtestene ikke bør bruges før tidligst 14 dage efter sygdommens start.

Prøver fra 92 patienter blev undersøgt

  • 20 indlagte på Ullevål sygehus med påvist covid-19
  • 23 i Kristianssand med påvist covid-19. De havde været syge, men ikke indlagt
  • ​49 som kom til lægevagten i Bergen for at blive PCR-testet for covid-19

I den akutte fa​se er det kun PCR som gælder

Prøverne blev analyseret med de forskellige hurtig test - og PCR (virustest). Der var flere positive hurtigtest blandt patienterne, som havde været indlagt, end dem som havde været mindre syge og derfor ikke indlagt på et sygehus.

Hos patienterne fra lægevagten i Bergen havde kun 6,5 procent af dem, der havde en positiv PCR-test også en positiv hurtigtest for antistoffer.

”I den akutte fase er det kun PCR som gælder. Der er duer hurtigtesten ikke, og det har vi nu fået bekræftet ganske grundigt. Anbefalingen er derfor, at hurtigtest ikke bruges før tidligst fjorten dage efter sygdomsdebut,” siger verlege Mette C. Tollånes i det norske kvalitets-institut Noklus til Aftenposten.

To amerikanske og en kinesisk test skiller sig ud, fortæller Mette C. Tollånes til Aftenposten.

”Hvis dissse tests bruges rigtig, forestiller vi os, at de er gode og et muligt supplement til de tests, vi bruger i dag. En hurtigtest kan f.eks. bruge til at fastslå, om den forkølelse man havde i vinters var covid-19 eller ej” siger hun til Aftenposten.

Konklusion: Hurtigtest har sine begrænsninger

Undersøgelsen som ifølge Noklus var hurtig og begrænset er udført i et samarbejde mellem Noklus, Folkehelseinstituttet og Kristiansand kommune.

Noklus konkluderer om covid-19 hurtigtestene

  • De undersøgte hurtigtest kan ikke bruges til at udelukke infektion. En negativ test betyder ikke nødvendigvis, at man ikke er smittet.
  • Nogle af hurtigtestene kan sandsynligvis bruges til at vise om, man har haft covid-19
  • Man bør tidligst tage en hurtigtest 14 dage efter, at man fik symptomer
  • Det er meget vigtigt at undersøge en ny hurtigtest blandt den patientgruppe, man ønsker at anvende den i

Det norske kvalitets-institut fortsætter med at undersøge hurtigtests for coronavirus. Der udgivet en rapport om den første undersøgelse, som man kan hente på deres hjemmeside.

Særligt benyttede sider på dbio.dk