Landet lukker ned – men jeres indsats hjælper os alle igennem krisen. Tak!

"Som formand for en faggruppe, som bogstaveligt talt befinder sig i orkanens øje, er jeg særlig stolt over, at Mette Frederiksen også nævnte jer på pressemødet onsdag aften," skriver Martina Jürs efter, at Danmark er blevet lukket ned pga. coronavirus.

Nyhed

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ Af Martina Jürs, formand

web_Martina

"Jeg vil gerne udtrykke min taknemlighed og anerkendelse for, at I også i den kommende tid knokler for at få os ud på den anden side af denne krise."

I det fagblad, I modtager med posten i disse dage, skriver jeg i lederen, at vi endnu ikke ved, om vi står overfor en pandemi. Og i overskriften får jeg også sagt, at Covid-19 er business as usual for bioanalytikerne.

Jeg kan ikke huske en situation, hvor virkeligheden har overhalet sig selv så hurtigt. Ikke bare fra dag til dag, men fra time til time. Vi står nu i en pandemi i fuld skala på verdensplan! Og selvom I som bioanalytikere og laboranter stadig udfører de funktioner, I er uddannet til, er der ikke tale om, at alt er som det plejer. Mildest talt!

Som formand for en faggruppe, som bogstaveligt talt befinder sig i orkanens øje, er jeg særlig stolt over, at Mette Frederiksen også nævnte jer på pressemødet onsdag aften. Ja, hun sagde ”laboranter”, men dét, at hun har blik for det store og vigtige arbejde I udfører, glæder mig. I de kommende uger og måneder vil I derude på de mikrobiologiske afdelinger komme til at analysere prøver for Corona-virus i hundredetusindevis.

Mens store dele af landet er blevet sendt hjem, skal I og jeres kolleger i alle laboratoriespecialer stadig møde op på arbejde. Ligesom alle andre sundhedsprofessionelle spiller I en rolle, hvis betydning slet ikke kan overdrives. Og jeg ved, at I gør det med udfordringer, ja – måske endda kaos på hjemmefronten, når I også sideløbende skal sørge for børnepasning døgnet rundt og forholde jer til eventuel ujævn offentlig transport. Og måske tage vare på jeres gamle, sårbare forældre – uden at kunne være hos dem direkte på grund af smitterisikoen. 

Selvom situationen kræver noget af os alle, vil jeg gerne udtrykke min taknemlighed og anerkendelse for, at I også i den kommende tid knokler for at få os ud på den anden side af denne krise. Vi har endnu ikke overblik over, hvilket forløb den vil få, og vi ved ikke, hvor længe hele verden vil befinde sig i undtagelsestilstand. 

Danske Regioner er i gang med at tilrettelægge et beredskab, der skal sørge for, at sundhedssektoren ikke lægges ned, hvis eller når mange af jer og andre sundhedsmedarbejdere selv bliver smittede. Bl.a. ved at indrullere medarbejdere, der ellers er gået på pension. Og jeg bliver glad og rørt, når bioanalytikere, der enten har forladt faget eller er gået på pension, spontant henvender sig til dbio og spørger; ”hvor kan jeg melde mig?”

Det er netop den form for solidaritet og engagement, vi har brug for i sådan en situation. Så endnu engang; tak for jeres bidrag. Det er helt uvurderligt.

Rettelse:
Af ovenstående tekst stilles det i udsigt, at der i den kommende tid vil blive analyseret Covid-19-prøver i ”hundredetusindevis”. Det er en tanketorsk; den rette størrelsesorden vil nærmere være ”i tusindvis”. Måske titusindvis.

Med myndighedernes aktuelle afbødningsstrategi vil personer med milde symptomer ikke automatisk blive testet, ligesom der ikke vil foregå en systematisk smitteopsporing. Dermed kan antallet af testede meget vel stabilisere sig eller gå ned. Omvendt vil alle, der er meget dårlige og bliver indlagt med Covid-19-lignende symptomer, blive testet. Hvor højt det tal vil blive, kan den faglige ekspertise endnu ikke estimere; det afhænger af smittespredningen, og af hvor mange patienter der får brug for sundhedsydelser.

Særligt benyttede sider på dbio.dk