Hvis smittetrykket stiger: Novo klar til at analysere 1.000 prøver dagligt

Samarbejde mellem Rigshospitalet og medicinalvirksomhed sikrer ekstra kapacitet – uden omkostninger for det offentlige. Anonymiteten er sikret og ansvaret for kvaliteten er placeret hos Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Rigshospitalet.

Nyhed

Af Niels Stoktoft Overgaard, journalist

webCOVID-19--Maaloev--02--high
Over 20 laboranter og andre medarbejdere hos Novo er involveret i planlægning, metodeudvikling og analyse. Heraf indgår cirka halvdelen i det daglige prøveanalysearbejde. Pressefoto ​

Når skoler og daginstitutioner - sandsynligvis - åbner efter påske, vil flere danskere blive smittet med coronavirus. Det forudser Statens Serum Institut i en ny prognose. Men Rigshospitalet i København er klar med ekstra kapacitet til at analysere test for covid-19, hvis der bliver brug for det.

Det skyldes et samarbejde med et laboratorie hos Novo Nordisk i Måløv. Medicinalvirksomheden har over de sidste halvanden uge opbygget et analyse-setup. Trinvis er man gået fra at kunne undersøge 100 prøver om dagen til nu 1.000.

Det sker i toholds-drift. Novo Nordisk er også klar til at kunne modtage op til 1.000 prøver dagligt i påsken.

Længere svartid

Vicedirektør Per Jørgensen fra Rigshospitalet fortæller, at hospitalets egen klinisk mikrobiologiske afdeling skal analysere flest mulig af prøverne. Men hvis der skulle opstå en situation, hvor de ikke kan følge med, så findes der nu et ekstra beredskab.

”Svartiden fra Novo er længere end på de mikrobiologiske laboratorier. Det skyldes, at  der er en del ekstra transport og nogle manuelle processer”, fortæller Per Jørgensen.

”Novo har heller ikke har direkte adgang til hospitalernes laboratorie-systemer. Derfor tilstræber vi at sende prøver til Novo på patienter, hvor der ikke er behov for et hurtigt svar”.

Beskyttelse af patientdata​

Der er gjort meget for at sikre tavshedspligten. En privat virksomhed må ikke få adgang til cpr-numre og sundhedsoplysninger på specifikke patienter.

”Vi benytter et éntydigt, anonymiseret identifikationssystem.  I hvert analysetrin indscannes labels, så der også sikres mod forbytning”, beskriver Lars Wichmann Madsen, der er funktionschef i forskning og udvikling hos Novo Nordisk.

Per Jørgensen fra Rigshospitalet understreger, at Novo ikke har adgang til patientfølsomme data.

Værdifuldt supplemen​t

Novo Nordisk betaler alle udgifterne ved analyserne. Både lønninger og laboratorieomkostninger. Det tilbud har Rigshospitalet taget imod. Per Jørgensens svar på, om det kan være konkurrenceforvridende i forhold til eventuelle andre private udbydere er:

”I den aktuelle situation, hvor hospitalerne har svært ved at efterkomme efterspørgslen, så er Novos hjælp et meget værdifuldt supplement”.

Lars Wichmann Madsen forklarer, at Novo Nordisk ønsker at bidrage til håndteringen af covid-19. Det sker også på andre måder end med bistanden til Rigshospitalet – og flere steder rundt i verden.

Ansvaret ligger på Riget

webNovoNordisk-Maalov-RD-drone
Novo Nordisk i Måløv er klar til at kunne modtage op til 1.000 prøver dagligt. Pressefoto​​

Over 20 laboranter og andre medarbejdere hos Novo er involveret i planlægning, metodeudvikling og analyse. Heraf indgår cirka halvdelen i det daglige prøveanalysearbejde.

Per Jørgensen fastslår, at ansvaret for analysesvarenes kvalitet éntydigt ligger hos den mikrobiologiske afdeling. Der køres kontroller hos Novo.

”Samarbejdet har været velfungerende indtil nu. Det har hele tiden været meningen at starte gradvist op, så alle de praktiske udfordringer kan blive løst, inden der eventuelt bliver behov for at anvende Novo-sporet i stor skala. Kombinationen af alvorlige udfordringer med levering af reagenser og utensilier til hospitalslaboratorierne kombineret med det stærke ønske om en stor testaktivitet gør, at Novo-sporet er et vigtigt supplement”, konkluderer Per Jørgensen.

Særligt benyttede sider på dbio.dk