Fagbladet nr. 2 2021

Derfor kæmper dbio for et nationalt kvalitetscenter for POCT

Når man som bioanalytiker oplever rod, inkonsekvens og manglende koordinering indenfor vores fagfelt, bliver man noget knotten. Det har jeg været en del her på det sidste. I midten af sidste måned kom det fx frem, at poderne i det private firma, der havde vundet udbuddet på at levere kviktest til fire regioner, af deres ledelse blev bedt om at affotografere borgernes persondata med deres mobiltelefoner og videresende dem via WhatsApp. Senere kunne et dagblad fortælle, at de unge, ufaglærte podere ikke fik løn under sygdom; ikke noget, der ligefrem motiverer dem til at holde sig hjemme i karantæne ved corona-symptomer. Firmaet mistede ikke opgaven!

Det er ikke det eneste kaotiske, der har været på spil omkring udrulningen af de hurtigere, billigere antigentest. I efteråret blev der på baggrund af bl.a. et fransk studie noget tvetydigt meldt ud fra Seruminstituttet, Sundhedsstyrelsen og Danske Regioner, at disse test kun skulle anvendes ”som supplement” og i ”visse situationer”. Da var de private udbydere allerede i fuld gang med at teste både private borgere og rutinemæssigt på visse arbejdspladser – med en henvisning til, at de skam har en CEgodkendelse af deres produkter. Det er blot ensbetydende med at sige, at testen ikke er direkte sundhedsfarlig i brug. Da kapaciteten på PCR i december var presset helt i bund, blev kviktestene – uden hensyn til kvaliteten, i øvrigt - så fra offentligt hold lige pludselig gjort til det greb, der skulle redde julen. Mellem jul og nytår blev der lige så pludseligt sat en spontan afprøvning i gang af én enkelt test over for PCR. Forskerne frigav dog først deres data efter, at både Danske Bioanalytikere og flere forskere havde kritiseret, at de ikke ville offentliggøre resultatet af dette lille, ukomplicerede studie, før det var blevet fagfællebedømt og publiceret. De ville med andre ord hellere følge den forsinkende, akademiske kommandovej end lade denne vigtige viden komme offentligheden til gavn hurtigst muligt.

Omsider har Danske Regioner nu igangsat en større afprøvning af 17 kommercielle antigentest, med 10.000 deltagere og på henholdsvis spyt, udåndingsluft, svælgskrab og skrab fra den ydre næse.

Man må spørge sig selv; hvorfor først nu? I Norge har NOKLUS – den nationale kvalitetssikringsenhed for laboratorievirksomhed – fulgt området med Covid-19-testning fra starten af pandemien og har meldt deres anbefalinger ud, når de har foretaget afprøvninger. Det var netop NOKLUS, der var inspirationen, da dbio’s kongres i 2018 vedtog, at vi skal arbejde for noget tilsvarende herhjemme for hele Point Of Care Testingområdet. Altså alle de test, der udføres udenfor hospitalsregi. Jeg kan da også forsikre jer om, at vi de seneste mange måneder har brugt en del energi for at få lydhørhed for sagen i medierne og hos sundhedspolitikere. Der har som ovenfor nævnt været rigeligt med eksempler på, hvad mangel på professionalisme, koordinering og rettidighed betyder.

Man må spørge sig selv; hvorfor først nu?
...

Af Martina Jürs, formand i Danske Bioanalytikere

Fagbladet nr. 2 2021

Særligt benyttede sider på dbio.dk