Prøven er ikke fyldt korrekt. Skal den analyseres eller kasseres?

Et nyt etisk univers på dbio.dk skal sætte gang i tanker og samtaler om etiske spørgsmål og udfordringer. Og et sted, hvor man kan få hjælp til dilemmaer og etiske problemstillinger, man møder i hverdagen som bioanalytiker og laborant.

Etik
Skrevet af
Niels C. Jensen, digital redaktør og journalist
Nyhed_vikleprøve

"Vikleprøven taler til vores fantasi og sanser. Vi kan tabe tråden, og garnet kan kludre til. Men vi kan også finde den fælles tråd og skabe et billede, som alle kan se sig selv i," citat fra Sådan arbejder dbio med etik.

"Mikrobiologisk Afdeling har modtaget en urinprøve i borsyreglas fra en lægepraksis. Prøven er ikke fyldt helt korrekt op. Skal prøven analyseres alligevel eller kasseres?"

Situationen ovenfor er en af de mange case-historier som er en del af Danske Bioanalytikeres nye etiske univers på dbio.dk. Ideen med det etiske univers, er det skal være et sted, hvor man kan få hjælp til dilemmaer og etiske problemstillinger, man møder i hverdagen som bioanalytiker og laborant.

Du er alene i nattevagt på en Immunologisk Afdeling. Du modtager to rekvisitioner om akut udlevering af blod. Den ene er til en nybagt mor med voldsom blødning. Den anden til en stærkt tilskadekommen mand i Traumecentret. Hvem udleverer du først blod til?
Case fra det etiske univers

Og gerne i samarbejde med dbio's etiske ambassadører. De fem ambassadører i professionsetik er samtalestartere, der holder gang i snakken om etik blandt bioanalytikere og laboranter. Hver dbio-region har en etisk ambassadør.

Fra etisk problemstilling til handling i praksis

"Du er alene i nattevagt på en Immunologisk Afdeling. Du modtager to rekvisitioner om akut udlevering af blod. Den ene er til en nybagt mor med voldsom blødning. Den anden til en stærkt tilskadekommen mand i Traumecentret. Hvem udleverer du først blod til?"

Udover en stor samling af etik-cases fra fra bioanalytikernes verden indeholder det etiske univers øvelser og viden om professionsetik for bioanalytikere. Deriblandt en guide til etisk refleksion, som kan hjælpe med at komme fra en etisk problemstilling til et konkret valg og en handling i praksis.

Formålet med øvelserne og det etiske univers generelt er at sætte gang i tanker og samtaler om etiske spørgsmål og udfordringer.

Etik er en samtale, som vi aldrig bliver færdige med
Bitten Kaanbjerg Kristensen​​​​, næstformand i Danske Bioanalytikere

 Læs også:

Emne