Personlig medicin

Personlig medicin hitter

dbio-Midtjylland
Bent Hansen og bioanalytikerne

Bioanalytikere kan i fremtiden få store opgaver i at skræddersy behandlinger til patienter. Det har de nye i faget opdaget. Skolen i Næstved har som den første netop udbudt et valgmodul i personlig medicin. 24 har tilmeldt sig, og heraf er de 16 bioanalytiker-studerende, resten sygeplejestuderende!

Også i Midtjylland satses der på personlig medicin. Regionsrådet har netop afsat 5 millioner nye kroner næste år og 10 millioner i 2018.

Bioanalytikerne gør også klar. Ikke færre end 60 deltog i et fyraftensmøde i Virklund om personlig medicin. Heriblandt forholdsvis mange yngre medlemmer.

På mødet deltog tre af de bioanalytikere, der allerede foretager nogle af de genanalyser, der bruges til at skræddersy personlig medicin. De fortalte om deres daglige arbejde og perspektiverne for diagnostik og behandling.

En af dem er afdelingsbioanalytiker Lone Andersen fra Molekylær Medicinsk Afdeling i Skejby. Her har man netop fundet en forklaring på, at nogle patienter med tarmkræft ikke har gavn af den normale kemoterapi. Det hænger sammen med et mikroRNA-molekyle.

I fremtiden kan patienter undersøges for, om deres tumor har denne markør. Så skal de have en anden type kræftlægemiddel end den almindelige kemoterapi.

De to andre foredragsholdere var Gitte Brix og Dorthe Olsen fra udviklingslaboratoriet under Patologisk Institut i Aarhus. Deres analyser af gener og mutationer er ofte afgørende for til- eller fravalg af medicin til den enkelte patient.

- Vi er stolte og glade over at være en del af processen, sagde Gitte Brix og Dorthe Olsen. Den rette medicin kan nogle gange forbedre patienternes prognose.

Torben Ørntoft Mette Thomsen Bent Hansen

Det var lykkedes for dbio-midtjylland at få regionsrådsformand Bent Hansen med til fyraftensmødet. Han sagde, at personlig medicin gør det muligt for sundhedsvæsenet at leve op til patienternes forventning. De vil have den behandling, som er bedst for lige netop dem.

- Derfor skal vi individualisere diagnostik og behandling, sagde Bent Hansen.

Professor Torben Ørntoft fra Molekylær Medicinsk Ambulatorium gav et overblik over udviklingsmulighederne. Han fortalte, at andre regioner også satser på området. For eksempel har de i Aalborg afsat 3 millioner kr. til at gensekventere hæmatologiske patienter.​

Særligt benyttede sider på dbio.dk