Nyt dagpengeforlig på plads

Regeringen er sammen med en række partier blevet enige om et nyt dagpengesystem fra januar 2017.

Nyhed

Af Tina Groth-Andersen, konsulent

I mandags kom Dagpengekommissionen med et forslag til nyt dagpengesystem. Kommissionen blev nedsat efter politisk debat om, hvorvidt for mange mennesker mistede retten til dagpenge efter reglerne blev ændret 1. januar 2011 og flere faldt helt ud af systemet.

Regeringen er nu sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne blevet enige om et nyt system, som træder i kraft 1. januar 2017. De nye regler koster 300 millioner mere årligt end reglerne i dag.

De væsentligste ændringer er: 

  •  Dagpengeperioden kan forlænges fra to til maksimalt tre år, hvis man arbejder undervejs. Én dags arbejde giver ret til to dages ekstra dagpenge. Det skønnes at 2.100 eller 25 % færre falder ud af dagpengesystemet.
  •  Genoptjening af dagpenge bliver nemmere, sådan at det bliver mere attraktivt for ledige at tage kortvarige ansættelser.
  • Dagpenge beregnes fremover i timer frem for uger - dagpengeperioden vil være 3.848 timer i stedet for 104 uger. 15 timers ledighed vil medføre et forbrug på 15 timer i stedet for en hel uges dagpengeret (37 timer).
  • Dimmitendsatsen (nyuddannede) sænkes fra 82 procent til 71,5 procent af de maksimale dagpenge. Det gælder dog ikke dimmitender, der er forsøgere og dermed har børn. De bliver på 82 procent af de maksimale dagpenge.
  • Karensdag hver fjerde måned indføres - altså tre karensdage om året. Her er der tale om dage, hvor dagpengemodtagere ikke modtager penge. Men har man været i mere end 20 dages fuldtidsbeskæftigelse inden for de fire måneder, bortfalder førstkommende karensdag.

Formand Bert Asbild er glad for aftalen:

”Jeg er tilfreds med, at vi får samlet flere op med de nye regler og forhåbentlig bliver der ro nu omkring dagpengereglerne," siger han.

Læs hele aftalen.  Har du spørgsmål til de nye regler, kan du kontakte DSA på tlf. 33 15 10 66.

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk