Flere samles op med nyt dagpengeforslag

Færre ryger ud af dagpengesystemet og det bliver lettere at genoptjene retten til dagpenge ved kortere jobs med nyt forslag fra Dagpengekommissionen. dbio ser også nogle knaster i forslaget, men er glade for at flere samles op.

Nyhed

Af Tina Groth-Andersen, konsulent

dagpenge1
"Jeg glæder mig over, at kommissionen faktisk er kommet så langt med et system, hvor færre falder ud og hvor overskydende timer ikke tabes," siger formand Bert Asbild.

For lidt over et år siden nedsatte den tidligere SR-regering Dagpengekommissionen. Det skete efter politisk debat om, hvorvidt for mange mennesker mistede retten til dagpenge med de regler, VK-regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti, Radikale og Liberal Alliance vedtog i 2010.

Hovedelementerne i forslaget fra Dagpengekommissionen er:

  • Færre mister retten til dagpenge. Dagpengekommissionen vurderer at 2.100 eller 25 % færre vil falde ud af dagpengesystemet, måske endnu flere da beregningerne er forsigtige
  • Dagpengeperioden kan forlænges til 3 år ved 6 måneders arbejde, mod de 2 år i dag
  • Genoptjeningen forbedres og ingen timer går tabt. Det kan derfor bedre betale sig at tage kortere jobs. Ingen bliver sat ned i dagpengesats, fordi de tager et job til en lavere løn og dagpengeretten ændres fra ugebasis til timebasis, så man ikke bruger en hel uges dagpengeret, hvis man fx tager to dages arbejde
  • Overskydende timer. Reglen om overskydende timer afskaffes, så man ikke først skal afspadsere overtimer fra et tidligere job før man kan få dagpenge.

Bedre regler betales af forringelser

Venstre mener ikke, at et nyt dagpengesystem må koste mere end i dag. Det bakker Liberal Alliance og Konservative op om. Forslaget indeholder – ud over en række bedre regler end i dag - også forringelser. I forslaget sænkes satsen for dimittender, dvs. nyuddannede, med 715 kr. før skat om måneden fra 14.690 kr. til 13.976 kr.

Forslaget indebærer også otte karensdage om året for dagpengemodtagere – altså dage hvor dagpengemodtagerne ikke får dagpenge, selvom de er på dagpenge.

Regningen sendes videre til lønmodtagerne

LO og FTF, som er en del af Dagpengekommissionen, mener ikke, at lønmodtagerne, de forsikrede ledige og dimittenderne skal være alene om at genoprette de ændringer i dagpengesystemet, som VK-regeringen indførte i 2010.

LO og FTF har afgivet en såkaldt ’mindretalsudtalelse’ om at de otte karensdage skal reduceres til tre. LO og FTF har heller ikke tilsluttet sig et krav om tilknytning, hvor man vil miste en måneds dagpenge, hvis man inden for 8 år har været ledig to gange med fuld dagpenge i i alt 4 år tilsammen.

Udsigt til løsning

Danske Bioanalytikere, som er en del af FTF, hilser nye regler, hvor det er lettere at genoptjene dagpenge og færre falder ud af dagpengesystemet, velkomne:
"Jeg glæder mig over, at kommissionen faktisk er kommet så langt med et system, hvor færre falder ud og hvor overskydende timer ikke tabes. Jeg glæder mig også over, at store dele af fagbevægelsen bakker op om forslaget. Men der er også nogle ømme tæer og nu er det politikernes tur til at strikke en ansvarlig aftale sammen," siger formand Bert Asbild.

Politiske forhandlinger

Folketingets partier går nu i gang med at forhandle om en aftale om et nyt dagpengesystem.

Du kan læse mere om forslaget fra Dagpengekommissionen.

Særligt benyttede sider på dbio.dk