Martina Jürs om fritvalgskonto: "Tudedumt, hvis arbejdsgiverne ikke griber den bold"

Industriens Overenskomst, som sætter rammerne for de offentlige forhandlinger, OK21, er nu på plads. Fritvalgskontoen i overenskomsten for industriens ansatte vokser til syv procent. dbio's formand mener det offentlige kan lære af det private

Nyhed

Af Jytte Kristensen, fagbladsredaktør

149379_OK 21_webunderside

? På det private arbejdsmarked har mange en fritvalgsordning, som netop på Industriens overenskomst er steget fra fire til syv procent af lønnen. Hvorfor har de offentligt ansatte i regionerne og staten ikke samme mulighed for selv at vælge, hvad de vil bruge en del af deres løn til?

MARTINA: Ved overenskomstforhandlingerne i 2018 var kravet prioriteret, men det blev aldrig forhandlet. Som mange vil huske fra 2018, var der kun få emner på forhandlingsbordet, og her var det særligt løn og spisepausen, der fyldte.

? Tror du, at en fritvalgsordning vil kunne være med til at opfylde dbio’s medlemmers ønske om mere fleksibilitet?

MARTINA: Fra dbio’s OK21-møder ved jeg, at mange ønsker omsorgsdage til alle. Ikke kun til børnefamilierne. Så jeg tror, at mange ville være glade for at have en fritvalgskonto, hvor de kan spare op fx til omsorgsdage af egen løn. Jeg tror også, fritvalg vil være bedre, end hvis det lykkedes os at forhandle to omsorgsdage hjem til alle.

Alle vil gerne have mere frihed, men det er jo individuelt, hvordan man ønsker at bruge den frihed. Vil man fx spare fridage op, så man kan gå tidligere på pension? Eller holde en længere samlet ferie? Eller drypvise dage? Det tror jeg er meget forskelligt fra medlem til medlem, og der vil fritvalgskontoen jo give en individuel fleksibilitet.

? Forhandlingsfællesskabet, som dbio er en del af, havde kravet  med ved den seneste overenskomstforhandling og stiller  det måske igen ved OK21. Tror du, at arbejdsgiverne i regionerne og staten er med på ideen?

MARTINA: Jeg vil være overrasket, hvis vi ved OK21 når frem til at blive enige om en fritvalgskonto. Det offentlige arbejdsmarked er ikke gearet til det endnu, tror jeg. Men vi skal da blive ved med at lægge et pres på arbejdsgiverne, så vi får lov til at folde det ud og forklare, hvad der også er i det for dem. De har jo selv i mange år stillet krav om øget fleksibilitet fra lønmodtagernes side fx i forhold til at arbejde længere. 

Hvis lønmodtagerne nu får en større fleksibilitet, så de kan vælge mere selv i forhold til deres aktuelle livssituation, så tror jeg på, at de vil trives bedre. At arbejdsmiljøet bliver bedre, og at det kan medvirke til, at medarbejderne netop får lyst til at blive nogle år ekstra på arbejdspladsen. Set ud fra mit synspunkt vil det være tudedumt af arbejdsgiverne, hvis de ikke griber den bold.

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk