Laboratorier skal skære ned og samtidig løse flere opgaver

Region Midtjylland vil spare ved selv at udføre analyser, som hidtil er sendt ud af landsdelen, men samtidig er der udsigt til fyring af bioanalytikere.

Nyhed

Af Niels Stoktoft Overgaard, journalist

Mette-Thomsen---formand-Danske-Bioanalytikere-Midtjylland_web

Region Midtjylland planlægger i en spareplan, at de praktiserende læger ikke længere selv skal tage blodprøver, men i stedet sende patienterne til sygehusene.

 Det er blot en af de nye opgaver, som laboratorierne på hospitalerne pålægges, hvis politikerne vedtager forslaget.

Men samtidig lægger spareplanen totalt set op til at skære ned på antallet af bioanalytikere. 

Konsekvensen kan blive, at patienterne kommer til at vente i lang tid på at få taget blodprøver. Det advarer Danske Bioanalytikere Midtjylland nu om.


- Spareplanen vil også forsinke svar på prøver, siger regionsformand Mette Thomsen fra Danske Bioanalytikere Midtjylland. Det betyder, at patienterne kommer senere i gang med behandling. Indlagte personer skal blive længere på hospitalerne. 

Hvordan skal færre lave flere analyser

Danske Bioanalytikere Midtjylland siger, at presset bliver stort på de klinisk-biokemiske afdelinger i Aarhus, Randers, Horsens, Viborg, Silkeborg, Herning og Holstebro. Det er her blodprøverne tages og analyseres, og de skal beskære deres budgetter med 4 %. 

Regionen lægger desuden op til, at laboratorierne fremover selv skal analysere prøver, som hidtil er sendt til Statens Seruminstitut i København og andre eksterne laboratorier. Men hvem skal udføre dem, når der forsvinder personale, spørger Mette Thomsen.

Hun har i et brev direkte til regionsformand Bent Hansen i denne uge peget på alternative løsninger.​

Særligt benyttede sider på dbio.dk