Kvote 2: Bioanalytikere går mod tendensen

16 procent færre har søgt ind på bioanalytikeruddannelsen end sidste år. Men ser man på udviklingen siden 2019, er der tale om en stigning på 7 procent. Det står i skarp kontrast til f.eks. sygeplejerskeuddannelsen, som har oplevet et fald i samme periode på 40 procent.

Studietal
Skrevet af
Niels C. Jensen, digital redaktør og journalist
KP_studerende_marts2023

Uddannelserne til bioanalytiker og radiograf skiller sig positivt ud ift. antallet af kvote 2 ansøgninger i perioden 2019-23. Arkivfoto: Københavns Professionshøjskole

Sundhedsuddannelserne får færre ansøgere, og i år gælder det også bioanalytikeruddannelsen. Det viser tal fra Danske Professionshøjskoler.

I 2023 er der sket et fald på 16 procent i antal ansøgere til kvote 2 på bioanalytikeruddannelsen på landsplan.

”Det er en uheldig retning, det går i. Vi har brug for alle de bioanalytikerkompetencer, vi kan få, hvis vi skal kunne levere de diagnostiske ydelser med høj kvalitet, som fremtidens sundhedsvæsen fortsat vil kræve,” siger Katja Wienmann Bramm, som er næstformand i Danske Bioanalytikere.

Bedre end før corona

Men tendensen siden 2019, som er det seneste år inden de ekstraordinært høje søgetal under coronapandemien, er søgningen til bioanalytikeruddannelsen faktisk steget med 7 procent.

Antallet af ansøgere til andre sundhedsuddannelser i samme periode er derimod faldet ganske meget, f.eks. har sygeplejerskeuddannelsen oplevet et fald på 40 procent.

”Det er trods alt positivt og ikke en total forfaldshistorie. Jeg tror, at det skyldes, at vi havde et særligt momentum og en særlig rolle som faggruppe i forbindelse med diagnosticering af corona,”siger Katja Wienmann Bramm.

Presset arbejdsmarked

I 2023 er der kommet flere ansøgere til universitetsuddannelserne og til dels også erhvervsakademierne ifølge Uddannelsens- og Forskningsministeriet.

Men professionsuddannelserne, herunder bioanalytiker, får færre ansøgninger. Det skyldes blandt andet, at de studerende kan se frem til et presset arbejdsmarked, når de er færdiguddannede, mener næstformanden i Danske Bioanalytikere.

"Jeg tror desværre, at mange professionsuddannelser lider under, at de studerende kommer ud til et arbejdsmarked med stort pres, hårde arbejdsvilkår og en løn, der ikke er særligt høj,” siger Katja Wienmann Bramm.

Kvote 2-2023

Særligt benyttede sider på dbio.dk