Kong Christian X’s Gigthospital i Gråsten har holdt flyttedag

Læs en bioanalytikers beretning om flytningen

dbio-Syddanmark

Af Dinah Sloth Andersen, webredaktør 

 Bettina Holm Davids, Dansk Gigthospital Sønderborg, fortæller:

Baggrunden for flytningen
Tilbage i 2012 blev det fra politisk side bestemt, at Kong Christian den X’s Gigthospital, Gråsten skulle flytte til Sønderborg sygehus i 2015. I mellemliggende periode blev der foretaget en masse beregninger på hvor meget plads vi skulle bruge, og hvor meget Sygehus Sønderjylland, Sønderborg kunne undvære.
2015 gik og der skete ingenting med hensyn til flytning. Sygehus Sønderjylland var ikke klar til at flytte fra de lokaler vi skulle overtage.

Arkitekterne går igang
Endelig i starten af 2016 kom der skred i planerne. Flere arkitekt firmaer bød ind på opgaven med at tilpasse Gigthospitalet til nye lokaler. Arkitektfirmaet Rubow fik opgaven med at tegne vores nye lokaler. Vi blev som personale lovet at vi kunne komme med input og idéer. Alle arbejdsmiljørepræsentanter og afdelingsledere skulle være en del af planlægningen, så det tegnede godt.  Arkitekterne kom med nogle helt andre idéer end det vi havde forventet, vi skulle pludselig tænke storrumskontorer. Derefter blev vi i maj 2016 sendt på ekskursion til Odense Universitet og Kolding sygehus, hvor de benyttede sig af storrums konceptet. Så kunne vi selv vurdere fordele og ulemper.

Kampen med/mod arkitekterne
I maj 2016 kom de første tegninger fra arkitekterne.
Vi kunne godt se det blev en udfordring at få det tilpasset til, hvad vi ønskede. Men vi var optimistiske. Herefter starter byggemøderne, det blev en lang og sej kamp med at få arkitekterne til at forstå, hvordan vores arbejde blev funktionelt i de nye lokaler. Vi ville gerne have fleksibilitet og fremtidssikre til eventuelle nye apparaturer. Som minimum skulle arbejdsmiljøloven overholdes. Vi begyndte selv at lave tegninger i forsøg på at få arkitekterne til forstå vores behov og de regler, der var givet fra byggestyrelsen. Jeg tror arkitekterne på et tidspunkt var ved at være lidt trætte af os, men vi er som bioanalytikere meget løsningsorienteret, så derfor kunne vi ikke bare sætte os ned og overlade alt til arkitekterne. Vi kunne se diverse fejl og mangler i deres udkast til laboratoriet og i forhold til hvilke krav og anbefalinger der bliver stillet fra forskellige instanser, så som arbejdsmiljøloven og byggestyrelsen. Arkitekterne var på dagen lydhøre og kom med et nyt oplæg til laboratoriet.
Nye tegninger så dagens lys, og vi nærmede os hinanden mere og mere, men aldrig helt, må vi erkende. 
Vi manglede stadig mere plads, og opstillingen af vores apparatur blev placeret efter et meget stort glaskunstværk, som beklædte en hel væg mod gangen.

Færdige tegninger
September 2016 kommer de endelige tegninger for hele det nye gigthospital.
Her er alle rum planlagt med placering alt inventar.
Vi ved på dette tidspunkt stadig ikke hvilket inventar fra hvilket firma, der er planlagt til laboratoriet. Det eneste vi har kunne byde ind med er ønsker fra udbydere af laboratorieinventar, og et ønske om at de bliver fulgt, så vi kan overholde reglerne på området.

Præsentation af hovedprojektet og byggeriet sættes igang
Februar 2017 hovedprojektet præsenteres for styregruppen og hospitalsledelsen. Herefter sættes byggeriet i udbud. Nedbrydning af de lokaler vi skulle overtage begynder, og i maj 2017 sættes byggeriet endelig i gang.
Maj 2017 afholdes der workshop om bearbejdning af mulighedsrum efter flytningen. Der bliver diskuteret på en række temaer, hvor der er potentiale for forandringer af eksisterende arbejdsprocesser.
Så kommer der en lang periode, hvor der er forholdsvis stille omkring byggeriet, set med medarbejder øjne. Men byggeriet var i fuld gang, så vi ventede bare spændt på første besigtigelse.

Laboratoriet i sin vorden

2019-gigthospital-1
2019-gigthospital-2
2019-gigthospital-3

 I februar 2019 så vi så laboratoriet for første gang, og det var langt fra færdigt.
Efter besigtigelse kunne vi desværre allerede påpege et par fejl, der gerne skulle udbedres inden indflytning.

Rejsegilde på bassinbygning
19/4 2019 var der rejsegilde på den nye bassinbygning.

Ny besigtigelse af lokalerne
April 2019 så vi så vores nye lokaler igen, de var stadig ikke helt færdig gjort, men vi var fortrøstningsfulde, og troede på indflytning til maj. Midt i april 2019 afprøvede vi IT systemerne. Sidst i april flytter administrationen til Sønderborg, for på den måde at få styr på de sidste ting. Nu nærmede flytningen sig. Ifølge planen skulle vi modtage de første patienter den 13. maj 2019 i nye lokaler og med nyt navn Dansk Gigthospital og på ny adresse i Sønderborg.

Selve flytningen
1 maj flytter vi det første apparatur. 8. og 9. maj flytter vi resten af apparaturerne, frysere, scanner og alt inventar.

Fejl og mangler
Vi kommer ned til et byggeri, der slet ikke står færdigt endnu, og der er stor set flere håndværkere end medarbejdere.

En del af rummene var ikke klar, vi havde ingen vand og vask i forbindelse med personalerum og ingen afløb. Vores el til laboratoriet var lavet alt for småt, så relæet slog fra hele tiden, hvis vi havde for mange maskiner og apparaturer i gang på samme tid. Desuden var der alt for få stik kontakter i laboratoriet, og vi måtte bruge rigtig mange forlængerledninger med ekstra indgang.

Vores EDB var ikke funktionelt, så vi måtte køre alt uden om systemet på god gammeldags manuel manér. Patient kald i hele huset var placeret oppe under loftet, så ved en akut situation, kunne vi ikke nå op, for at af stille alarmen. Der var lysshow på sengestuerne om natten, fordi lyset ikke fungerede som det skulle. Rigtig mange småting var ikke færdiggjort, så vi havde håndværkere gående overalt, samtidig med at vi skulle have patienter igennem. Nogle situationer som havde både komiske, men også udfordrende udfald.

Bassin bygningen var ikke færdig, det er den stadig ikke, så vores patienter bliver stadig kørt til Gråsten til bassintræning. Hvilket giver lidt transporttid for både patienter og personale.

Der sigtes mod januar 2020, hvor hospitalet forventes helt færdigt
Alt i alt har det været en meget udfordrende og spændende periode vi har været igennem, med både gode men også knap så gode historier bag, men sådan vil det nok altid være når man flytter et helt hospital på en gang. Vi står nu med et hospital som forventes helt færdig i begyndelsen af januar 2020. Et hospital som er for alle gigtpatienter i hele landet, og som alle har ret til at blive henvist til på tværs af regionerne. Et hospital som vi er meget stolte af, og som nu er i tidsvarende lokaler.

Bioanalytikerstolthed og -kompetencer
Jeg er stolt af at være bioanalytiker!
Jeg tror næsten vi er den faggruppe der har håndteret denne flytning bedst. Det tror jeg skyldes at vores uddannelse er så fleksibel som den er. Vi lærer fra begyndelsen af uddannelsen at være omstillingsparate og løsningsorienteret. Vores fag har aldrig stået stille med hensyn til udviklingen, og det er en styrke vi har kunnet bruge i dette forløb.

En fantastisk arbejdsplads
Jeg er stolt af at arbejde på Danmarks eneste gigthospital. Vi har en fantastisk arbejdsplads og en meget flad struktur, der gør at man føler sig værdsat, med faglig sparing på tværs af faggrupper og helt op til øverste ledelse på Dansk Gigthospital.

Skrevet af Bettina Holm Davids, Dansk Gigthospital Sønderborg

2019-gigthospital-streamer

Særligt benyttede sider på dbio.dk