Generalforsamling vedtager pressemeddelelse

Generalforsamling vedtager pressemeddelelse

dbio-Midtjylland

​På regionsgeneralforsamlingen vedtog medlemmerne følgende pressemeddelelse

Bioanalytikere frygter hemmeligt spareprojekt vil smadre udvikling

I en totalt lukket proces forbereder direktører og embedsmænd i Region Midtjylland store nedskæringer – ansatte på laboratorierne får svært ved at komme med input

De næsten 1.200 bioanalytikere, som arbejder på hospitaler i Region Midtjylland, har mange input til, hvordan laboratorierne på sygehusene kan omlægge arbejdsopgaver, så patienter får bedre service, uden det koster mere eller måske endda bliver billigere. Men lige nu frygter de, at Region Midtjyllands tilrettelæggelse af en stor spareplan kan ødelægge udviklingsmuligheder. Regionen har organiseret en proces, hvor sluttede og lukkede grupper af direktører og embedsmænd lige nu sidder og finder frem til de steder, hvor der skal spares, og det gør de uden at spørge medarbejdere eller andre.

Bioanalytikerne foreslår blandt andet, at de nye supersygehuse overvejer, at placere deres forskellige laboratorier tæt på hinanden, så de kan udnytte hinandens udstyr og kompetencer. For eksempel på Aarhus Universitetshospital er der foreløbig udsigt til, at laboratorierne i stedet bygges snævert op om de lægefaglige specialer.

De lukkede grupper af embedsmænd og direktører skal på kort tid finde besparelser, der i 2019 løber op i 660 millioner eller næsten 4 % af budgettet. Bioanalytikerne tænker på, hvordan embedsfolkene i løbet af uger skal kunne få overblik over, hvilket udstyr der findes om fire år. Den teknologiske udvikling løber stærkt på laboratorierne, og analyserne kan blive lige så farlige for regionernes økonomi, som ny medicin er i dag. Der kommer hele tiden flere, nye og dyre måder at udføre undersøgelser på, og antallet af analyser stiger.

Region Midtjylland har planlagt, at når embedsmændene og direktørerne er færdige med deres hemmelige planer, så bliver der en kort periode på otte arbejdsdage, hvor medarbejdere og borgerne kan komme med kommentarer. Men til den tid vil der kun være mulighed for at ændre på detaljer.

Bioanalytikerne foreslår, at Region Midtjylland allerede nu gør det offentligt, hvad grupperne arbejder med og inviterer faggrupperne til at deltage i arbejdet, så det sikres, at det ikke kun handler om at skære ned og nedlægge, men om at benytte presset til at skabe ny udvikling, der også effektiviserer.

Vedtaget af 172 bioanalytikere på regionsgeneralforsamlingen i Danske Bioanalytikere i Midtjylland, Silkeborg onsdag den 18. marts 2015.

Særligt benyttede sider på dbio.dk