Fremtidens faglighed – fremtidens bioanalytiker

Et kig ind i krystalkuglen var temaet for fagdagen for bioanalytikere, som blev afholdt den 30. oktober 2015.

dbio-Midtjylland

Et kig ind i krystalkuglen var temaet for fagdagen for bioanalytikere, som blev afholdt den 30. oktober 2015. Regionsbestyrelsen i Region Midt havde sammensat et spændende program for dagen, som blandt andet bød på oplæg om den diagnostiske samarbejdspartner, personlig medicin, design af et rullende laboratorium fra tegnebræt til landevej og endelig det store spørgsmål ”Er bioanalytikeren en del af fremtidens sundhedsvæsen ? ”

Det spørgsmål blev stillet og heldigvis straks besvaret med et rungende ”Ja” af  Jakob Kjellberg,  professor i sundhedsøkonomi ved KORA. Han mener, at de stadig mere kortvarige indlæggelser og krav om hurtigst mulig diagnose vil sætte yderligere fokus på det flow i akutmodtagelsen, som bioanalytikerne er en vigtig del af. Sygehuslaboratorierne er de centrale arbejdspladser  men Jakob Kjellberg opfordrede også til som bioanalytiker selv at tage initiativer til anderledes måder at sikre sammenhæng i og tilføre værdi til sundhedsvæsnet.

Bioanalytiker på hjul

Bioanalytiker på hjul

Bioanalytikerunderviser og laboratoriefaglig konsulent Susanne Andresen havde taget turen fra Køge for at fortælle om tilblivelsen af landets første mobillaboratorium. En ide fra en overlæge, som kunne se, at mange indlæggelser af en enkelt dags varighed måtte kunne undgås, og et økonomisk samarbejde mellem Køge kommune og Køge Sygehus førte til, at en bioanalytiker og en sygeplejerske i et mobilt team gennem de sidste par måneder i en specialdesignet laboratoriebil er kørt ud til patienter, som kan nyde godt af at få taget prøver i eget hjem. Analyserne foretages straks i det veludstyrede rullende laboratorium, og en eventuel behandling kan sættes i gang, uden at patienten har forladt de kendte omgivelser, hvilket kan have stor betydning for især ældre og psykisk sårbare patienter. Susanne Andresen fortalte med  begejstring  om den første tid på den ny arbejdsplads:

” Mobillaboratoriet viser, at vi har en mulighed for at tage noget af diagnosticeringen, ikke kun prøvetagningen, ud af sygehuset. Og ikke mindst har bioanalytikerne og sygeplejerskerne, som kører sammen fået etableret et godt nok fagligt adskilt, men helt ligeværdigt og uundværligt samarbejde omkring patienten i fokus, hvor vores forskellige faglige kompetencer sættes i spil. ”

Læs mere :

Materiale fra oplægsholderne:

Det mobile Sygehuslaboratorium -Region Midt 2015.pdf

Fremtidens faglighed - Michael Werenberg Mikkelsen, Ledende bioanalytiker, cand.scient.med.pdf

Håb og drømme Samt udfordringer i vente - Ida Linde.pdf

Jacob Kjellberg.pdf

Specialpraktikforløb i diagnostisk samarbejde.pdf

Personlig medicin311015.pdf​
​​​​​​​​Af Inger Merete Paulsen, bioanalytiker og fagjournalist​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Særligt benyttede sider på dbio.dk