Flere sygeplejersker og sosu’er i almen praksis. Stilstand for bioanalytikere

Antallet af personaler i almen praksis er steget næsten 20 procent på fire år, men antallet af bioanalytikere er stagneret. "Det er rigtig ærgerligt," siger næstformand i Danske Bioanalytikere, Bitten Kaanbjerg Kristensen.

Nyhed
Skrevet af
Niels C. Jensen, digital redaktør og journalist
Jobbet som bioanalytiker i lægepraksis foregår ofte i tæt samarbejde med den praktiserende læge

Jobbet som bioanalytiker i lægepraksis foregår ofte i tæt samarbejde med den praktiserende læge. Arkivfoto: Büro Jantzen

Der er nu 5.000 medarbejdere ude i almen praksis, som ikke er læger. En stigning på næsten 20 procent på fire år. Det er især sygeplejersker og sosu-assistenter og -hjælpere, der kommet flere af ude i lægeklinikkerne, viser ny analyse fra Praktiserende Lægers Organisation, PLO.

Men antallet af bioanalytikere er ikke fulgt med. Antallet af bioanalytikere (årsværk) er nogenlunde det samme som for ni år siden ifølge PLO’s analyse. Helt præcist 165 årsværk i 2022.

”Jeg synes, at det er rigtig ærgerligt, at antallet af bioanalytikere i almen praksis ikke er steget. Min fornemmelse er ellers, at flere yngre praktiserende læger kender til bioanalytikerne og ved hvad de kan bidrage med i almen praksis. Det ses desværre ikke på antallet af bioanalytikere ansat i almen praksis endnu,” siger Bitten Kaanbjerg Kristensen, der er næstformand i Danske Bioanalytikere.

"Nogle tror stadig, at bioanalytiker er lig blodprøver"

Der er bred politisk enighed om, at flere opgaver skal løses i det nære sundhedsvæsen fremfor på hospitalerne. Det forudsætter, at der både kommer flere praktiserende læger og flere ansatte fra forskellige sundhedsfaglige faggrupper, som arbejder i klinikkerne. Derfor er der også brug for mere praksispersonale herunder også bioanalytikere, men tallene fra PLO viser, at der ikke kommet flere bioanalytikere ud i lægeklikkerne, hvilket Danske Bioanalytikere har arbejdet for i en årrække.

”Nogle praktiserende læger har desværre den opfattelse, at bioanalytikere kun kan bidrage med at tage blodprøver og ekg, men bioanalytikere kan sagtens oplæres i at give vaccinationer, fortage selvstændige årskontroller og meget mere,” siger Bitten Kaanbjerg Kristensen og fortsætter:

"dbio fortsætter med at være på Lægedage i Bellacentret, hvor vi kommer i kontakt med mange praktiserende læger og snakker om at have “Det rette team”. Og så opfordrer vi bioanalytikere, der allerede er ansat i en lægepraksis, til at fortælle om deres mange forskellige jobfunktioner som inspiration for andre bioanalytikere."

PLO: Brug for meget mere praksispersonale

Formanden for PLO mener, at der er brug for endnu mere personale i almen praksis i fremtiden.

”Sundhedsreformen taler sit tydelige sprog: Flere opgaver skal løses i det nære sundhedsvæsen. Skal borgerne møde en stærk og effektiv almen praksis, der kan spare befolkningen for hospitalsbesøg, er der brug for tiltag, som muliggør, at borgere med eksempelvis et komplekst sygdomsbillede eller psykisk mistrivsel i endnu højere grad end i dag kan få hjælp i almen praksis. Derfor er der brug for de mange flere ansatte i klinikkerne, men der er også brug for flere praktiserende læger,” siger Jørgen Skadborg, der er formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO).

PLO’s opgørelse tager udgangspunkt i antallet af ansatte omregnet til fuldtidsansatte, hvorfor der reelt er flere bioanalytikere ansat i almen praksis, men det ændrer ikke på tendensen.

Bioanalytikere i praksis, PLO 2022

Særligt benyttede sider på dbio.dk