dbio ønsker en ligelønskomite for alle kvindedominerede faggrupper

dbio har i årevis kæmpet for ligeløn og håber, at regionerne og sygeplejerskerne finder en løsning, efter sygeplejerskerne har strejket siden juni. Målet er en ligelønskomité for alle kvindedominerede faggrupper.

OK21
Skrevet af
Tina Groth-Andersen, konsulent
Strejkende sygeplejersker i demonstration med sang i Aalborg

Sygeplerskerne har strejket siden 19. juni 2021 og strejken er udvidet flere gange. Fra 7. september er ca. 6.500 sygeplejersker i kommuner og regioner indtil videre udtaget til strejke. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

”Jeg håber, at regionerne og sygeplejerskerne finder en løsning på strejken, så vi kan tage fat på at løse ligelønsgabet”, siger Martina Jürs, formand for Danske Bioanalytikere.

Danske Regioner har nu inviteret Dansk Sygeplejeråd til et gensidigt orienteringsmøde, hvor de kan forsøge at finde en løsning på konflikten. Dansk Sygeplejeråd begyndte at strejke lørdag den 19. juni, efter medlemmerne stemte nej til mæglingsskitsen fra Forligsinstitutionen. 

”Vi har kæmpet i årevis for ligeløn, som berører mange kvindedominerede faggrupper. Vi har taget små skridt med ligelønspuljer, men vi kan ikke løse ligelønsgabet ved overenskomstbordet. Allerede inden OK21 var vi enige i fagbevægelsen om at vende os mod Christiansborg. Regeringen er sådan set positiv overfor at nedsætte en ligelønskomité, men vil først nedsætte den, når sygeplejerskernes strejke er afsluttet. Jeg glæder mig over, at flere politiske partier er positive over at sætte handling og ekstra penge bag ordene, så vi kan få gjort noget ved ligelønsgabet”, siger Martina Jürs. 

 

Stort ja til OK21 i dbio

Danske Regioner og Forhandlingsfællesskabet indgik den 21. april aftale med Forhandlingsfællesskabet om OK21. Forhandlingsfællesskabet repræsenterer 51 medlemsorganisationer med i alt 565.000 medlemmer, bl.a. dbio. Medlemmerne i dbio stemte et klart ja til OK21-resultatet.

Dansk Sygeplejeråd og Radiografrådet stemte nej til OK21. Efter forhandlinger i Forligsinstitutionen var Danske Regioner, Dansk Sygeplejeråd og Radiografrådet enige om en mæglingsskitse, hvor de bl.a. anbefalede at regeringen nedsætter en lønkomité. DSR’s medlemmer stemte nej til mæglingsforslaget, og sygeplejerskernes strejke gik i gang den 19. juni 2021. 

I første omgang var ca. 5.350 sygeplejersker udtaget til konflikt i regioner og kommuner. Det er dog reduceret til ca. 4.750 efterfølgende. Strejken er øget med 703 sygeplejersker fra den 10. august, 225 fra den 17. august, 215 fra den 25. august, 315 fra den 31. august og 281 fra 7. september.

Er du i tvivl om, hvordan det påvirker dig eller din afdeling, kan du kontakte din tillidsrepræsentant eller din regionsformand.

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk