dbio-Midtjylland: Kæmper videre for kvaliteten af blodprøver

dbio-Midtjylland var mødt op for at påvirke politikerne vedr. beslutningen om fremtidens blodprøvetagning i regionen. Godt at patienterne nu får kortere afstand, men dbio er stadig bekymret for kvaliteten af prøverne.

Nyhed

Af Kirsten Gregers Jørgensen, journalist 

Foto-Bent-Hansen_dbio-bolsjer_web

Bolsjer til Bent. dbio-Midtjyllands regionsformand Mette Thomsen så sit snit til at lægge dbio-bolsjer og pressemeddelelse på regionsrådspolitikernes borde, da de skulle vedtage den fremtidige model for blodprøvetagning i regionen. Her er det på regionsrådsformand Bent Hansens (S) bord. Foto: Mette Thomsen.

Der var lagt dbio-bolsjer og dugfrisk pressemeddelelse fra dbio-Midtjylland på blandt andet regionsrådsformand Bent Hansens (S) bord, da regionens politikere 27. april skulle beslutte, hvordan patienterne fremover skal have taget blodprøver i regionen.

Det var dbio’s regionsformand Mette Thomsen, som havde set sit snit til at lægge tingene på politikernes borde, og hun var også mødt op personligt for at give dem kamp til stregen.

 ”Vi var selvfølgelig godt klar over, at vi ikke kunne flytte dem her til sidst – så naive er vi heller ikke. Men vi har holdt fast i vores kvalitetsdagsorden og ønsket om en ordning, hvor prøverne tages af bioanalytikerne,” siger Mette Thomsen.

Syv nye blodprøve-steder

Den fremtidige blodprøvetagning er en del af spareplanen i regionen på 699 millioner kroner i 2015-2019. Som led i spareplanen flytter man de hospitals-rekvirerede blodprøver tilbage til hospitalerne fra almen praksis.

Men på grund af problemer med afstande for patienterne var der flere løsningsmodeller i spil, som regionsrådspolitikerne skulle tage stilling til. Det endte med, at der udover hospitalerne udvides med syv nye blodprøvesteder. Derudover kan patienter i yderområder stadig få taget blodprøver hos deres praktiserende læger – noget som har vakt bekymring hos dbio-Midtjylland, fordi flere af lægepraksisserne ikke har bioanalytikere ansat.

”Vi er enige med regionsrådspolitikerne i, at det skal være nemt for alle patienter at få taget prøver uden lang transport. Men kvaliteten er også vigtig. Og det får de automatisk ved udvidelse af den mobile ordning eller fra lægepraksis, hvor der er ansat bioanalytikere,” siger Mette Thomsen.

Blodproeve-kort Region Midtjylland

Kort over de steder, hvor patienter fra 1. juli 2016 kan få taget hospitalsrekvirerede blodprøver i Region Midtjylland. Klik på kortet for at se det i større udgave. Grafik: Region Midtjylland.

Presser på

Der findes allerede en ordning med mobile bioanalytikere i regionen, som er en stor succes.

”Her kører bioanalytikerne ud til ældre og andre, som har svært ved at transportere sig selv. Men de mobile bioanalytikere kunne også tage prøver på patienter, som godt kan flytte sig, men som har langt til sygehuse og andre af de fremtidige prøvetagningssteder,” siger Mette Thomsen i pressemeddelelsen, som lå på Bent Hansens (S) bord.

Hun fortæller, at dbio-Midtjylland stadig presser på for at få udvidet ordningen med mobile bioanalytikere, når det nye setup omkring den fremtidige blodprøvetagning skal på plads.

”Vi har ikke opgivet endnu. Vi satser stadig på, at vi kan gøre noget på det mobile område; også generelt i forhold til vores borgernære arbejde,” siger Mette Thomsen, der fortæller, at dbio-Midtjylland har rettet henvendelse til ’Afdelingen for Nære Sundhedstilbud’ i regionen med deres forslag.

Træder i kraft 1. juli

Den nye blodprøvestruktur i Region Midtjylland træder i kraft 1. juli 2016, og patienterne kan frit vælge mellem regionens blodprøvesteder uanset hvilket hospital, de bliver behandlet af. Besparelserne vedrører 10 % af de blodprøver, der bliver taget hos praktiserende læger, hvilket svarer til 100.000 blodprøver om året. Lægerne kan fortsat tage de blodprøver, de selv diagnosticerer og behandler.

Læs hele dbio-Midtjyllands pressemeddelelse. Ny model for blodprøvetagning risikerer at true kvaliteten

Læs mere om den nye blodprøvestruktur på Region Midtjyllands hjemmeside.

Særligt benyttede sider på dbio.dk