Corona-fravær eller ej: "Uddannelsesmålene skal være opfyldt"

dbio har fået følgende spørgsmål fra en bioanalytikerstuderende: ”Hvad er mine rettigheder, når jeg har været fraværende på grund af corona i min praktikperiode?” Vi har sendt spørgsmålet videre til repræsentanter for uddannelsen, som alle understreger, at man ikke går på kompromis med kvaliteten af uddannelsen.

Uddannelse
Skrevet af
Jytte Kristensen, fagbladsredaktør
Corona_drive-in-podestation

BIoanalytikerstuderende rådes til at komme ind på studieaktivitetsdage og bruge weekender og aftener i klinikken for at indhente det, de måtte have forsømt i forbindelse med corona-fravær. Arkivfoto: Helle Brandstrup Larsen, Regionshospitalet Randers

Danske Bioanalytikere har foretaget en rundspørge blandt uddannelseskoordinatorer og studieledere og -vejledere på bioanalytikeruddannelserne og kan konstatere, at der ikke eksisterer deciderede rettigheder i forbindelse med corona-fravær.

Baggrunden for rundspørgen er, at dbio har fået følgende spørgsmål fra bioanalytikerstuderende: ”Hvad er mine rettigheder, når jeg har været fraværende på grund af corona i min praktikperiode?”

Trods nogle forskelle i håndteringen af corona-fravær, understreger alle repræsentanter for de fem uddannelsesregioner, at man ikke går på kompromis med hensyn til kvaliteten af uddannelsen. Alle steder er det ufravigeligt, at de studerende skal opfylde uddannelsesmålene for praktikken, for at de kan indstilles til eksamen.

De studerende rådes derfor til at komme ind på studieaktivitetsdage og bruge weekender og aftener i klinikken for at indhente det, de måtte have forsømt.

Herunder forklarer repræsentanter for de fem uddannelsesregioner, hvordan de håndterer studerendes fravær på grund af corona. Alle har svaret via mail.

Region Hovedstaden

”I Region Hovedstaden er der tale om individuelle vurderinger i forbindelse med studerendes fravær. Som udgangspunkt skelnes der ikke mellem hvilken type fravær, der er tale om, da man som professionsbachelor får en autorisation, som vidner om et vist niveau af klinisk erfaring.

I Region Hovedstaden er der tale om individuelle vurderinger i forbindelse med studerendes fravær.
Christina Østergaard, Uddannelseskonsulent Bioanalytiker- og Radiografuddannelserne, Region Hovedstaden

Muligheden for at opnå denne erfaring skal den kliniske underviser kunne stå inde for, når de godkender de studerendes studieaktivitetskrav. Hvis en studerende har været meget fraværende, kan det være svært at vurdere, om den studerende har opnået den kliniske erfaring.

Studieaktivitetskravet om tilstedeværelse kan opfyldes fx ved at møde ind på sine planlagte selvstudiedage, weekender, ferie el. andet, eller ved at lave opgaver, der viser at man har forståelse af og for arbejdet,” skriver Christina Østergaard, Uddannelseskonsulent Bioanalytiker- og Radiografuddannelserne

Region Sjælland

”Vi har været lidt gelinde med fravær grundet corona, på grund af de specielle regler, der er om netop den sygdom. De studerende har fået ekstraopgaver og har erstattet manglende klinik med inddragelse af studiedage.

Vi har været lidt gelinde med fravær grundet corona på grund af de specielle regler, der er om netop den sygdom. De studerende har fået ekstraopgaver og har erstattet manglende klinik med inddragelse af studiedage.
Ida Enø Jensen, Bioanalytikerunderviser, Uddannelseskoordinator Bioanalytikeruddannelsen, Region Sjælland

Derudover har vi bedt klinikken om at have tæt kontakt med de studerende – det har været op til klinikken, om det har været via telefon, video eller mail. De studerende har langt hen ad vejen været samarbejdsvillige, skriver Ida Enø Jensen, Bioanalytikerunderviser, Uddannelseskoordinator Bioanalytikeruddannelsen.

Region Syddanmark

UCL, Odense

”Sanktionering af fravær sker på baggrund af en individuel vurdering. I alle tilfælde vurderer vi, hvorvidt den studerende har haft mulighed for at opnå læringsudbytterne eller ej, hvorvidt vi kan dispensere eller ej! Vi har i højere grad dispenseret coronarelateret fravær end anden fravær,” skriver Marianne Gellert, Uddannelseschef Afdeling for uddannelse til bioanalytiker, fysioterapeut og radiograf UCL

UC Syd, Esbjerg

”Hos os bliver det registreret som fravær. Men i udregningen af, om den studerende har haft for meget fravær i praktikken vurderes på, om læringsudbytterne vurderes opfyldt, og den studerende vil, hvor det er muligt blive tilbudt at indhente fraværsdagene ved at komme ekstra ind på studiedage.

Vi er meget forsigtige med at sanktionere for hårdt i forhold til corona-fravær, da vi ikke vil risikere, at de studerende kommer i praktik, selvom de burde være isolerede af frygt for ikke at få godkendt deres praktik,” skriver Pia Mortensen, Studieleder Bioanalytiker- og Laborantuddannelsen.

Region Midtjylland og Nordjylland

”Vi registrerer ikke fravær for studerende i den teoretiske undervisning på VIA Bioanalytikeruddannelsen, så problematikken eksisterer egentlig ikke i en stor del af deres studietid. Har en studerende fået corona i de teoretiske undervisningsperioder og derfor ikke kan møde på Campus, kan de i stedet deltage i undervisningen online, idet vi i forvejen streamer det meste af undervisningen til vores onlinestuderende.

Har den studerende for meget fravær forsøges det tabte indhentet ved hjælpe af forskellige erstatningsaktiviteter - fx på ellers planlagte studiedage.
Anne Ellekrog, Studievejleder Bioanalytikeruddannelsen, VIA Campus Århus N.

Kun i de kliniske undervisningsperioder, hvor de skal møde til klinisk undervisning i mindst 80 procent af det planlagte forløb, kan vi have udfordringer. Har den studerende for meget fravær forsøges det tabte indhentet ved hjælpe af forskellige erstatningsaktiviteter - fx på ellers planlagte studiedage. Her har vi i et enkelt tilfælde givet dispensation for mødepligten, idet den studerende havde fået corona og derfor, på trods af erstatningsaktiviteter, ikke helt opnåede, de krævede læringsmål. Det vurderes dog hver gang individuelt.

Vi har dog i andre tilfælde givet dispensation pga. af corona - fx i forbindelse med, at en studerende ønsker at gå et semester om, eller har ønsket et ekstra eksamensforsøg, fordi de pga. en længere sygdomsperiode ikke har kunnet leve op til læringsmålene i løbet af semesteret,” skriver Anne Ellekrog, Studievejleder Bioanalytikeruddannelsen, VIA Campus Århus N.

Særligt benyttede sider på dbio.dk