Blodgasprøver som rørpost?

Sygehus Lillebælt kan nu transportere og analysere såkaldte blodgasprøver på fuldt ud automatiseret vis. Det vil få stor betydning for mange patienter.

dbio-Syddanmark

Af Dinah Sloth Andersen, webredaktør

På Biokemi og Immunologi på Sygehus Lillebælt har man udviklet en metode som sikrer, at de følsomme blodgasprøver kan transporteres i rørposten, uden at de forskellige parametre i blodet taget skade.

Fordele ved denne nyudviklede metode:

1) Der spares tid.
Samlet tid fra prøven tages på patienten til der er svar på analyserne er 13 minutter.
Og der er meningen at alt bliver styret af robotter, når systemet tages i brug. Også placeringen af blodprøverøret skal foretages af en robot.

2) Der frigøres arbejdskraft - og giver mulighed for opgaveglidning.
Blodprøverørets udformning gør det samtidig muligt i mange tilfælde at tage prøven i patientens vener i albuen. Det betyder, at det ikke skal være en læge eller specialuddannet sygeplejerske, der skal tage prøven, og det frigør arbejdskraft - fordi prøven vil kunne tages af bioanalytikere/laboranter, når de ofte alligevel tager andre blodprøver på patienten.

2020-brandslundogbrasen

3) Det giver bedre patientoplevelse.
Når blodprøven ikke skal tages i pulsåren i håndleddet, vil det give færre gener og smerter for patienten.

Hidtil har alt dette ikke været muligt, fordi de rystelser, som prøven udsættes for i rørsystemet har påvirket de kvantiteter, som man måler i blodet. Og fordi man ikke har kunne anvende veneblod til målingerne af blodgasparametre.
Forskerne på Sygehus Lillebælt har udviklet et system, hvori der blandt andet indgår et 3D-printet blodprøverør, som er designet sådan, at det kan klare transporten i rørsystemet.

Oplysningerne i denne artikel er taget fra Sygehus Lillebælts nyheder. Læs hele artiklen via dette link

Særligt benyttede sider på dbio.dk