Så er OK-18 skudt i gang

Selv om de kommende forhandlinger i forbindelse med overenskomstfornyelsen i 2018, er sat på ”Stand -by”, arbejdes der videre i kulisserne.

dbio-Syddanmark

Af Hanne Nielsen Bonde, regionsformand 

Sundhedskartel-HB-møde om  OK-18

Torsdag den 4.januar var hovedbestyrelsesmedlemmer fra de 11 organisationer i Sundhedskartellet samlet til konference og dialog i Vilvorde.

Her indledte formanden i sundhedskartellet, Grethe Christensen, med et oplæg om den aktuelle situation, hvor der var udvekslet krav fra begge sider.

I hovedtræk handler ”vores ” krav om beskyttelse af privatlivet og løn, og ”deres” krav om fleksibilitet, mobilitet og løntilbageholdenhed. Så vi er langt fra hinanden.

Der var en drøftelse af situationen omkring ” Musketereden” i forhandlingsfællesskabet om ikke at indlede forhandlinger, før der var reelle forhandlinger i gang omkring arbejdstidsaftalen for lærerne.

Det er en vigtig proces.
Det handler i virkeligheden ikke om selve arbejdstidsaftalen, men om princippet i, at der er tale om et meget tidligt lovindgreb bygget på en tekst fra arbejdsgiverside og ikke en forligsskitse.

Kort forklaring

​"Normale lovindgreb" "Lovindgrebet mod lærerne ved OK-13​"
  1. ​Forhandling parterne imellem
  2. Der opnås ikke enighed
  3. Forhandlingerne sendes i forligsinstitutionen
  4. Konflikt
  5. Mæglingsforslaget ophøjes ved lov
  1. Krav om ændring af lærernes arbejdstid fra arbejdsgiverne
  2. Ingen reel forhandling
  3. Lærerne lockoutes
  4. Lov 409 vedtages (arbejdstidsregler)

Trussel mod "Den danske model"

Der var bred enighed i salen om, at det forløb var en trussel mod "Den danske model" på det offentlige område.

På gruppedrøftelser blev der også talt om, hvordan vi i løbet af de forhandlinger der forhåbentlig snart kommer i gang, kan få orienteret alle medlemmer om hvad der sker.

2018 OK supermodel

Forsker om "Den danske model"

I mange lande er "Den danske model" højt besunget og dagen blev afsluttet med et oplæg fra arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedal Ålborg Universitet om "Den danske model" på et offentligt arbejdsmarked, hvor arbejdsgiver- og finansministerinteresser er sammenfaldende.

Desværre viste hans forskning, at vi i Danmark nok er noget tilbage/fodslæbende med tilpasse modellen til det offentlige arbejdsmarked i forhold til vores nordiske naboer.

Fremtiden må vise, om vi kan få gjort noget ved det i tide, og om vi kan tage ved lære af de andre.

Men lige nu er det modellen vi arbejder efter, og alle håber, at vi når til enighed og slipper for konflikt og/eller lockout.

Men skulle det ske at vi kommer i konflikt er vi forberedte, og der planlægges på livet løs i kulissen

Særligt benyttede sider på dbio.dk