Praksisbioanalytikere mødtes til fagligt input og drøftelser om fremtiden

11 midtjyske praksisbioanalytikere mødtes i Virklund til fyraftensmøde, sammen med regionsformand Karin Vestergaard og næstformand i dbio Bitten Kaanbjeg Kristensen

dbio-Midtjylland

Det er meget længe siden at praksisbioanalytikerne her i regionen har mødtes i Virklund til et arrangement. Ikke desto mindre, havde 11 af de midtjyske lysten og tiden til at komme denne 1. april, til et fagligt oplæg og en snak om det nære sundhedsvæsen og hvad fremtiden måske kan bringe.

Praksisbioanalytiker Kirsten Borg, som er nyvalgt til regionsbestyrelsen, havde arrangeret det faglige oplæg om B12 vitamin.

Johan Arendt – læge ph.d. fra Blodprøver & biokemi, gav denne eftermiddag et oplæg om vitamin B12 diagnostik, udredning og behandling. Oplægget tog udgangspunkt i B12 i kroppen, hvad der sker, hvis man mangler det, hvordanudføres diagnostikken, samt biokemien, hyppigheden og hvilke risikogrupper der er.

Vi får tilført B12, som også hedder cobalamin, fra kosten – de animalske fødevarer, kød, fisk, æg og mælk – og den anbefalede dosis er dagligt 2-5µg.

B12 har mange forskellige formål, men er vigtig for alle celler, der deler sig og det er vigtig for, at DNA bliver op- og nedreguleret. Men symptomerne er mangeartede, hvis man mangler B12 – og man skal være opmærksom på, at det ikke er alle patienter, der har lav hæmoglobin og dermed anæmi. ”Vi ved ikke, hvorfor at sygdommen manifesterer sig så forskelligt” fortalte Johan Arendt.

praksis1

Oplægget kom også ind på diagnostikken, og blandt andet her, var spørgelysten stor hos de fremmødte. ”Hvad er godt til alkoholikerne? Hvad med de patienter der får lægemidlet Metformin? ” lyder et af de mange spørgsmål fra en praksisbioanalytiker.

Ligeså da oplægget kom til behandlingen og forebyggelsen, kom der mange spørgsmål fra de 11 praksisbioanalytikere. Johan Arendt fortæller, at B12 forebyggelse er en god ide ved vegetarer og veganer – ”de skal tage deres multivitamin med B12+jern, det er den bedste”. 

Der var mange pointer at tage med hjem, men særlig en slog oplægsholderen helt fast                                ”I vedligeholdelsesbehandlingen skal der stoppes med at tage blodprøver! Ingen biokemisk monitering – og skriv det gerne ned” var Johan Arendts budskab.

praksis4

Af et fagligt fyraftensmøde var der mange rigtig gode spørgsmål fra praksisbioanalytikerne til Johan. De var meget optaget af at få ny faglig viden med hjem til de praksis, hvor de er ansat og til de patienter, som kommer hos dem. 

Til alle interesserede kan de slides, som Johan Arendt fremviste, nu hente på hjemmesiden på: http://www.dbio.dk/Regioner/dbio-midtjylland/Sider/Materiale-fra-arrangementer.aspx

prakis3

Efter en bid mad forsatte dialogen, da Karin Vestergaard og Bitten Kaanbjeg Kristensen satte sig for bordenden. Ligesom tidligere på aftenen, var der mange gode inputs og faglige drøftelser, når emnet faldt på alt fra blodprøver, de fysiske rammer, diabetespatienterne til hvilke opgaver, som praksisbioanalytikerne til dagligt løfter og hvilke opgaver, det kan blive aktuelt, at praksisbioanalytikerne løfter fremadrettet. 

Aftenen sluttede af med et stort ønske om, at et lignende arrangement bliver gentaget for denne gruppe af bioanalytikere i Midtjylland. Og det ville regionsformand Karin Vestergaard godt love.​​

Særligt benyttede sider på dbio.dk