Nyt fra generalforsamling 2018

Farvel til formanden - nyt formandsskab i avisen - Bornholm igen næste år - svært at forhandle løn hjem lokalt - nye arrangementer på vej - kvart million ikke brugt - skal alle specialer samles under en ledelse? Alt det kan du læse mere om i artiklen

dbio-Midtjylland

Tekster: Niels Stoktoft, journalist

Redaktion: Bitten K. Kristensen, web-ansvarlig og Karin Vestergaard, regionsformand, dbio-Midtjylland.

S​candic Hotel, Silkeborg

Regionsbestyrelsen inviterede i år til generalforsamling i nye rammer – nemlig på Scandic Hotel i Silkeborg. Det var der stor opbakning til, for 146 medlemmer sagde ja tak til invitationen og var dermed med til at sige farvel til afgående regionsformand Mette Thomsen.

Fa​rvel til formanden

Deltagerne på regionsgeneralforsamlingen hyldede afgående formand Mette Thomsen for indsatsen gennem alle årene siden oprettelsen af dbio-Midtjylland. Det skete med stående og langvarige klapsalver.

Billede1

Men også fremtrædende personer udefra sagde tak til Mette Thomsen. Regionsbestyrelsen havde sammensat en video med hilsner fra blandt andre regionsformand Anders Kühnau, tidligere regionsformand Bent Hansen, en række andre interne- og eksterne samarbejdspartnere og ikke mindst barnebarn Lukas og datter Sidse.

Ingen fagforeningsformænd har overværet så mange regionsrådsmøder som du, sagde Anders Kühnau.

2

Tidligere regionsbestyrelsesmedlem Anne Marie Bundsgaard fremhævede i en tale, at Mette Thomsen har været god til at få bioanalytikerne og regionsbestyrelsen fremad.

"Du har fået os til at tro på, vi kan så meget. Du har arbejdet for faget. Du siger selv, at andre har været med. Ja, men du er gået i spidsen," sagde Anne Marie Bundsgaard.

N​yt formandskab i avisen

3

dbio-regionsformand Mette Thomsen har gjort bioanalytikerne synlige. Faget er blevet kendt blandt patienter og politikere. Lige så kendte som sygeplejerskerne.

Sådan roste tidligere fællestillidsrepræsentant Annette Toft på regionsgeneralforsamlingen i Silkeborg. En af Mette Thomsens sidste gerninger som regionsformand var at sikre, at regionens medier har omtalt det nye formandskab i dbio-Midtjylland.

Hun arrangerer også, at regionsrådet får en skriftlig hilsen, hvori der fortælles om generationsskiftet. Den afleverer hun sammen med ny regionsformand Karin Vestergaard på regionsrådsmødet i slutningen af september. - Det er din fortjeneste, at vi er blevet så kendte, sagde Annette Toft til Mette Thomsen.

Kendte bliver bioanalytikerne også på folkemødet på Bornholm.

4

B​​ornholm igen næste år

På Folkemødet på Bornholm i år fortalte dbio-Midtjylland om de kommunale bioanalytikere. Ulla Saaby Steffensen var med sammen med chefbioanalytiker Karina Willemoes Ladefoged og funktionsleder, sygeplejerske Eva Horsebøg fra Struer. De holdt foredrag om et projekt, der først var et forsøg og som nu er gjort permanent. Holstebro og Struer kommuner har indgået aftale med Hospitalsenheden Vest om, at de nu fast har tilknyttet bioanalytiker Ulla Saaby Steffensen. Hun vejleder bl.a. sygeplejersker fra kommunernes akutteams, så kvaliteten af prøvetagningen sikres. Et lignende projekt er på vej i Silkeborg og Viborg, men også Skive kommune viser interesse.

Bestyrelsesmedlem Bitten Kaanbjerg Kristensen fortalte om deltagelsen på Folkemødet på regionsgeneralforsamlingen i Silkeborg. Bioanalytikerne målte også blodsukker på folkemødedeltagere. Flere måtte læres op, fordi det er længe siden, de har udført den analyse. Kvaliteten skal altid være i orden!

"Der er ingen tvivl om, at bioanalytikerfaget også skal med på Folkemødet næste år," sagde Bitten Kaanbjerg Kristensen.

Folkemødet blev afholdt i juni måned – lige i kølvandet på de afsluttede overenskomstforhandlinger.

Svært at forhandle løn hjem lokalt

5

Overenskomstforhandlingerne i foråret 2018 endte med et pænt resultat. Det mener ny regionsformand Karin Vestergaard. Til gengæld er der udfordringer med at skaffe midler lokalt på de enkelte arbejdspladser. Det fortalte hun på regionsgeneralforsamlingen i Silkeborg.

"Det er et problem at få tillæg hjem til stabile og loyale medarbejdere. Regionen har nemlig et princip om, at der primært kan forhandles tillæg ved nyansættelser og væsentlige stillingsændringer. Derfor gør Jer det klart, om I har et lønkrav, inden I siger ja til en ny stilling," lød ordene fra Karin Vestergaard som videre fortsatte. "Det kan synes urimeligt, at nyansatte får mere i løn. Men det er somme tider virkeligheden." Så må de nye fungere som løftestang for os andre.

Karin Vestergaard siger, at resultatet ved overenskomstforhandlingerne skyldtes sammenhold. Nu skal LO og FTF også stå sammen i en fusion.

- Vi var og er skeptiske over for sammenlægningen. Men nu kommer den til 1. januar, og dbio har i første omgang tilsluttet sig den nye hovedorganisation.

Overenskomstforhandlingerne skabte fællesskab – det samme gør fagligt fællesskab i dbio.

Nye arrangementer på vej

Der har været en voldsom debat om HPV-vaccinationer. Tv-programmer fik mange forældre til at melde fra. Men måske skabte udsendelserne et fortegnet billede. Nu stiger tilslutningen til vaccinationerne igen.

Derfor er det et aktuelt emne, dbio-Midtjylland tager op i januar. Da planlægges et medlemsarrangement om HPV. Det fortalte bestyrelsesmedlem Stine Taudahl Søndergaard på regionsgeneralforsamlingen i Silkeborg.

Omkring marts kommer der besøg fra pensionskassen PKA. Her kan medlemmerne blive klogere på deres økonomi, ikke mindst efter arbejdslivet.

Sidst i maj arrangeres der besøg på de nye afdelinger på Aarhus Universitetshospital. Alle medlemmer får mulighed for at se de laboratorier, som nu er beboet.

Stine Taudahl Søndergaard fortalte, at der også er tanker om et familiearrangement. Det har bioanalytikerne i Syddanmark haft succes med.

- Kom med forslag til arrangementer, opfordrede Stine Taudahl Søndergaard. Vi vil gerne have input udefra. Vi har økonomi til at gennemføre flere medlemsarrangementer.

Kvart million ikke brugt

dbio-Midtjylland fik i 2017 stillet godt 1,5 millioner kr. til rådighed af organisationens kontingentindtægter. Heraf blev 269.000 kr. ikke brugt, så de vandrer tilbage til dbio centralt.

Det fremgår af regnskabet, som blev fremlagt på regionsgeneralforsamlingen. Deltagerne godkendte det uden en eneste bemærkning.

6

Skal all​e specialer samles under en fælles ledelse?

Bioanalytikere skal være mere modige. Det mener afgående regionsformand Mette Thomsen. Derfor kom hun på regionsgeneralforsamlingen med en markant idé.

"Kunne det være en fordel at samle alle vores specialer under én ledelse på hvert sygehus? Der skal selvfølgelig stadig være specialister. Men en samling kan måske være til fordel for vores fag," sagde Mette Thomsen.

Hun understregede, at regionsbestyrelserne og bioanalytikerne på de enkelte hospitaler skal fortsætte med at udtale sig om de udspil, der kommer fra regionen. Men hun nævnte, at der havde været et tilfælde, hvor mange høringssvar ikke nåede frem og ikke blev offentliggjort.

Der skal være respekt for medarbejdere, men også for sygehusledelser. Derfor tog vi for nylig en drastisk beslutning på medarbejdersiden i det regionale medbestemmelsesudvalg. Vi rejste os fra mødet og gik hjem for at arbejde. Det skete efter fyringen af en hospitalsledelse.

Sammenholdet under forårets overenskomstforhandlinger smittede af. Der blev voldsomt stille blandt de andre i udvalget. Få dage senere fratrådte regionsdirektøren.

Ny regionsbestyrelse 2018 – 2021

Ligesom i regionen, sker der også udskiftninger på pladserne i dbio – dog på en noget mere udramatisk måde. Dermed var alle valg til regionsbestyrelsen afgjorte inden generalforsamlingen. Pladserne i den nye bestyrelse besættes af en fin fordeling mellem nyvalgte og genvalgte, bred speciale repræsentation og med medlemmer fra arbejdspladser i såvel region, stat som lægepraksis. 

De 11 regionsbestyrelsesmedlemmer er:

  • Karin Vestergaard, regionsformand
  • Ruth Szöke Skovgaard, regionsnæstformand og hovedbestyrelsesmedlem (HB)
  • Bitten Kaanbjerg Kristensen, HB-medlem
  • Lene Thorbjørnsen, 1. suppleant HB
  • Conni Smith, 2. suppleant HB
  • Stine Taudahl Søndergaard, 3. suppleant HB
  • Pernille Strøm Koue
  • Inger Merete Paulsen
  • Tove Herlev Rasmussen
  • Lotte Fabech Berg Koch
  • Kirsten Marie Borg

​Regionsbestyrelsen 2018-2021

7

Midtjysk hold klar til kongres

Danske Bioanalytikeres øverste myndighed, kongressen, samles den 20.-21. november i Odense. Kongressen, som finder sted hvert 3. år, har 119 delegerede, og 25 af dem kommer fra Midtjylland.

Alle regionsbestyrelsens 11 medlemmer har faste pladser. De øvrige 14 blev valgt på regionsgeneralforsamlingen i Silkeborg. Det skete for første gang elektronisk – ved brug af dbio’s hjemmeside.

Ud over regionsbestyrelsen deltager fra Midtjylland følgende 14: 

  • Carsten Hvilshøj Clausen
  • Anne Lydolf Clausen
  • Tina Damgaard Eriksen
  • Joanne Højlund Hedegaard
  • Else Marie Klærke
  • Louise Markussen
  • Marianne Schou Martiny
  • Charlotte Mejborn
  • Lina H. Nielsen
  • Majken Sand
  • Ulla Saaby Steffensen
  • Kristen Strauss
  • Lisbeth Søttrup
  • Tina Østbjerg

Som suppleanter valgtes Linette Lyngedal Hald og Jonas Dahl.

Nyhedsbrev GF 18.pdf

Særligt benyttede sider på dbio.dk