dbio er parat til at forhandle nødberedskab

Der er gang i forberedelserne til en mulig strejke og lockout.

Nyhed

Af Jytte Kristensen, fagbladsredaktør

I disse dage er arbejdet i fuld gang med at forhandle det nødberedskab på hospitalerne, som skal sikre, at alt livsvigtigt arbejde bliver udført under strejke og lockout. De første aftaler om nødberedskab er indgået rundt omkring i landet.

Under en konflikt har dbio som organisation nemlig pligt til at stille med et nødberedskab, der kan klare alle livsvigtige opgaver og alt relateret til kræftpakker.

”Danske Bioanalytikere lægger vægt på, at nødberedskabet planlægges i samarbejde mellem lederen og tillidsrepræsentanten, da de kender arbejdspladsen, og hvordan nødberedskabet bedst kan fungere”, siger formand Bert Asbild.

Faglig forberedelse

Behovet for nødberedskab varierer meget fra speciale til speciale. Fx vil det i patologien formentlig være 60-80 procent af alle opgaver, der stadig skal løses, fordi patologien er så centralt et speciale i kræftdiagnostik og -behandling. 

dbio har afholdt et møde med repræsentanter for samtlige seks specialer, som har diskuteret og beskrevet, hvilke opgaver der SKAL udføres, og hvilke der kan udelades, mens konflikten varer. Deres arbejde vil fungere som en overordnet ramme og hjælp til alle tillidsrepræsenter og ledere, når de skal forhandle beredskab på de enkelte arbejdspladser:

”Ved at samle fagpersoner fra alle specialer, inden vi skal forhandle nødberedskabet, er vi i regionerne blevet rigtigt godt klædt på. Vi har fået de faglige øjne på de opgaver, som skal løses under en konflikt og har nu udkast til nedskrevne planer for alle specialer”, siger Mette Thomsen, regionsformand i Midtjylland, og tilføjer, at der naturligvis kan være lokale forskelle, der skal tages højde for i det endelige beredskab. 

Regionsformændene forhandler sammen med tillidsrepræsentanterne de lokale nødberedskabsplaner.

De tre trin i forhandling af nødberedskab

 

nødberedskab

Ved en strejke eller lockout skal parterne i fællesskab blive enige om et nødvendigt beredskab på de konfliktramte arbejdspladser. Nødberedskabsaftalerne skal sikre, at arbejde som er ”livsvigtigt, uopsætteligt eller påkrævet for at undgå helbreds- eller varigt førlighedstruende følger”, fortsat udføres, selvom der er konflikt.

Kilde: dbios konflikt ABC

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk