05-04-2016

Stor glæde: Sygehuse reddet i sidste sekund

Tre sygehuse undgik lukning i forbindelse med Region Syddanmarks sparerunde. Et lukker.

Af Jytte Kristensen, fagbladsredaktør 

​”Vi er euforiske”, udbryder fællestillidsrepræsentant og næstformand i dbio-Syddanmark Jesper Rønn spontant.

 
Her tirsdag klokken 10.30 er han netop kommet tilbage fra Tønder Sygehus, der var et af tre sygehuse i regionen, som var truet af lukning, men blev reddet i 12. time.
 
I januar i år udgav Region Syddanmark et sparekatalog, som bl.a. foreslog, at Tønder, Nyborg, Middelfart og Give Sygehuse blev lukket, for at regionen kunne opnå en besparelse på samlet set 167 millioner kroner.
 
I går aftes mandag 4. april indgik partierne i Regionsudvalget imidlertid et budgetforlig. Tønder, Nyborg og Middelfart bevares, mens Give Sygehus lukkes. 
tonder_web.jpg

De folkelige protester mod lukninger af syghuse i Region Syddanmark har især for Tønder Sygehus været højlydte. Tønder Sygehus’ Venner er gået sammen med en række interesseorganisationer og praktiserende læger i Tønder Kommune om kampagnen: Tønder Sygehus – For Fremtiden.

 

Fulgte med online

Hos de ansatte på sygehusene var der spænding til sidste sekund om udfaldet af forliget, som blev offentliggjort mandag klokken 19.00 på et pressemøde.
 
”I Tønder havde personalet fulgt med på Jyske Vestkysten, som rapporterede online fra pressemødet. Og de er rigtig, rigtig glade”, fortæller Jesper Rønn.
 
Han glæder sig også over, at Nyborg og Middelfart undgik sparekniven, men undrer sig over, at patienterne fra Give Sygehus efter lukningen skal til Grindsted, mens personalet flyttes til Vejle.
 

Afstand på 100 km

Jesper Rønn vurderer, at det især har været hensynet til patienterne, der har fået regionspolitikerne til at finde de 167 millioner på andre måder end ved sygehuslukninger.
 
”Hvis fx Tønder Sygehus var blevet lukket, ville afstanden til primære sygehus for patienterne kunne løbe op i 100 km. Når man tænker på, at mange af disse patienter er kronikere, er det ikke en løsning, som lever op til regionens målsætning om lige adgang til sundhed for alle borgere”, siger Jesper Rønn.
 
LinkedIn Email Twitter