Pæne lønstigninger for private smitter af på OK21

Overenskomster for industrien og transportområdet er nu på plads og sætter rammerne for de offentlige forhandlinger, OK21. Det har ikke set så godt ud længe, siger formand Martina Jürs.

Nyhed

Af Tina Groth-Andersen, konsulent

transportforlig_Joachim Rode_3F
DI’s administrerende direktør, Lars Sandahl Sørensen, og formand for 3F Transport, Jan Villadsen, præsenterede aftalen for pressen lørdag d. 22. februar. Foto: 3F/ Joachim Rode

Mindstelønnen løftes 7,5 kroner i industrien. Timelønnen stiger på transportområdet med mindst 1.500 kroner om måneden for en 37-timers arbejdsuge. Oveni kommer 700 kroner om måneden, fordi fritvalgskontoen næsten fordobles. Arbejdsmiljøet er skrevet ind i overenskomsten for landets buschauffører, så de har ret til pauser og ordentlige pausefaciliteter. Og så er der mere øremærket barsel til faren. Læs mere på sammenomok20.dk

I februar er de største overenskomster forhandlet på plads for industrien og transportområdet, som dækker bl.a. slagteriarbejdere, lagerarbejdere og chauffører de næste tre år. 

Rammen for OK21

Industriens overenskomst omfatter 230.000, mens transportens omfatter 40.000. Men resultaterne kan række endnu længere, fordi aftalerne udgør de såkaldte gennembrudsforlig, som baner vej for de øvrige private overenskomster, som omfatter over 600.000 lønmodtagere.

Danske Bioanalytikere forhandler nye overenskomster for bl.a. vikarer og fertilitetsklinikker i lyset af de store forlig. De private forlig sætter også rammen for overenskomstforhandlingerne for bioanalytikere og laboranter i staten og regioner i 2021, OK21.

Forsigtig optimisme

De private overenskomster er det, man kalder minimal- og normallønsoverenskomster, hvor lønnen stiger i kroner og ikke procenter, som i staten og regionerne:

”Nu skal vi have forligene oversat og regnet på, hvor mange procenter, det svarer til, så vi ved, hvad vi skal tage med til forhandlingsbordet i OK21. Men et forsigtigt gæt er, at det ikke har set så godt ud længe. Og der er andre gode takter, vi kan blive inspirerede af. Jeg tror ikke, at de offentlige arbejdsgivere er klar til fritvalg, men det er et tema, som vi skal og bør tale om”, siger formand Martina Jürs.

Fritvalg næsten fordoblet

Frem mod 2023 stiger fritvalgskontoen for både industrien og transportområdet fra fire til syv procent af lønnen, hvor den enkelte medarbejder kan vælge mellem fx seniorfridage, frihed eller mere i pension/løn.

 I dag er der ikke en fritvalgskonto for bioanalytikere og laboranter i regioner eller staten, men Forhandlingsfællesskabet, som repræsenterer 51 organisationer, bl.a. dbio, stillede krav herom ved OK18. Kravet kom dog aldrig til en realitetsforhandling.

De private forlig sendes nu til urafstemning blandt medlemmerne. Forliget er først godkendt, hvis medlemmerne stemmer ja.


Mere om fritvalg: 4-dages arbejdsuge til seniorer

Fritvalgsordningen er en opsparing, hvor arbejdsgiveren indbetaler til en fritvalgskonto hver måned. Den enkelte medarbejder kan frit vælge, om pengene skal gå til fx seniordage, omsorgsdage hvis du har børn under 14 år, mere i pension, mere i løn eller som noget nyt - fravær ved barn til lægen og til at holde barns anden sygedag.  

De nye overenskomster for ansatte i industrien og transporten giver mulighed for 38 seniorfridage årligt. Det er næsten nok til at holde en ekstra fridag om ugen året rundt. Seniorfridagene blev indført i 2012, hvor man også kunne veksle pensionsbidrag til seniorfridage. Fuldt udnyttet giver det 32 seniorfridage årligt for medarbejdere, som har under fem år til pensionen. De seks dage, som den forøgede fritvalgsordning giver mulighed for, bringer antallet af seniorfridag op på 38 dage om året.

Man regner med 40 arbejdsuger på et år, så det svarer stort set til at seniorer med fritvalgsordningen kan få en 4-dages arbejdsuge.

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk