Endelig klarhed over spisepause for statens ansatte

Uenighed om spisepausen er nu landet i mindelighed. Det er gode toner op til OK21, siger formand Martina Jürs.

Nyhed

Af Tina Groth-Andersen, konsulent

_C6A7917
Formand i Danske Bioanalytikere, er Martina Jürs glad for, at der nu er ro om spisepausen. Foto: dbio

Spisepausen var et stridspunkt, da overenskomsterne for ansatte i staten skulle fornyes i foråret 2018. Men ved OK18 aftalte Moderniseringsstyrelsen og de faglige organisationer en præcisering af, at ansatte i staten har betalt spisepause, hvis de står til rådighed for arbejdsgiver i spisepausen.

Blækket var kun lige tørt

Efter forliget om OK18 var indgået, opstod der dog uenighed på et mindre antal skoler, hvor ledelserne nægtede at regne den betalte spisepause med i planlægningen af medarbejdernes arbejdstid med argumentet om, at det havde de heller ikke gjort tidligere. 

Moderniseringsstyrelsen og innovationsminister Sophie Løhde gav dem ret. Det er en principiel sag, som vedrører alle statsligt ansatte, og de faglige organisationer anlagde sag.

Landet i mindelighed

De faglige organisationer og Medarbejder- og Kompetencestyrelsen (som har afløst Moderniseringsstyrelsen) er nu nået frem til en endelig klarhed over, hvem der har en overenskomstmæssig ret til betalt spisepause.

Fra 1. august 2020 vil alle, der står til rådighed for arbejdsgiver i spisepausen, have ret til betalt spisepause. Det betyder, at lærerne på de få skoler, hvor ledelsen ikke har anerkendt, at medarbejderne kan tidsregistrere spisepausen, skal gøre det fra 1. august 2020.

Gode toner op til OK21

Formand for Danske Bioanalytikere Martina Jürs er glad for, at der nu er klarhed om spisepausen, men også at statens chefforhandler Morten Bødskov og Medarbejder- og Kompetencestyrelsen sætter handling bag ordene om et bedre samarbejdsklima:

”Jeg er glad for, at det nu endelig er faldet helt på plads med spisepausen, så ingen ansatte i staten kan være i tvivl, om de har ret til en betalt spisepause. Jeg er også rigtig glad for at både minister og den nye styrelse viser, at vi kan finde løsninger sammen. Det har været rygraden i den danske model i mere end 100 år – at vi finder løsningerne sammen”, siger Martina Jürs.

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk