Fagbladet nr. 3 2016

Bedre vilkår for bioanalytikere med et ben i hver lejr

Langt flere bioanalytikere end formodet tager en kandidatuddannelse, mange af dem som cand. scient. san. – altså i sundhedsvidenskab. Ca. 20 går hvert år ud på arbejdsmarkedet med den eller en anden, typisk naturfaglig, kandidatgrad og konkurrerer med de øvrige akademikere om jobbene. Det har de faktisk stort held med; der er en ret lav ledighed i gruppen, kun 6 procent. Og – hvad der var en anden fejlagtig formodning – kun få arbejder som basisbioanalytikere.

Vi har i Danske Bioanalytikere netop færdiggjort en bred undersøgelse af området, den kan I læse om på side 20. Vi hilser det velkomment, at så mange bioanalytikere vil være dygtigere, og at der er plads til dem forskellige steder i sundhedsvæsenet og omegn. Ønskescenariet er dog, at den kandidatuddannelse i bioanalyse, vi arbejder på at få etableret, vil tiltrække en god del af jer, der har appetit og mod på mere uddannelse. Vi har brug for forskning i vores eget fag og af vore egne folk!

Og vi har brug for, at bioanalytikere med kandidatuddannelser i det hele taget forbliver en del af fællesskabet i dbio og på den måde er med til at udvikle faget indefra. Som det er i dag, vælger ca. halvdelen af kandidaterne at forlade foreningen. Vi forstår godt dilemmaet; tidligere har det for dbio ikke været muligt at matche dygtiggørelsen overenskomstmæssigt. Og fagligt har det helt sikkert også tidligere føltes ret ensomt at være en sådan atypisk bioanalytiker/kandidat i dbio.

En hurdle har vi dog overvundet; fra 1. april kan bioanalytikere med en kandidatuddannelse blive indplaceret på den samme lønskala som andre akademikere, forudsat at de er ansat i stillinger, hvor deres kvalifikationer er en forudsætning. Det gennembrud blev opnået ved de seneste overenskomstforhandlinger og har været dbios ønske gennem mange år.

Men vi skal også blive skarpere på, hvad vi kan gøre for kandidaterne, så de også føler sig fagligt og udviklingsmæssigt hjemme i dbio. Det er baggrunden for, at vi den 27. februar afholder en netværksdag for bioanalytikere med et ben i hver lejr. Vi har af samme grund til denne særlige dag valgt at invitere både medlemmer og ikke-medlemmer; jeg tror, at det med de rette tiltag er muligt at gøre dbio til det indlysende valg for alle, der har deres oprindelige afsæt i en fascination og kærlighed til bioanalytikerfaget.

Af Martina Jürs, næstformand i Danske Bioanalytikere

Særligt benyttede sider på dbio.dk