Fagbladet nr. 10 2019

Om online studier, bæredygtige arbejdspladser og fordelen ved analoge fagfæller

Jeg bliver altid så stjerneglad, når jeg hører om gode kræfter, der investerer fagligt engagement i at løse et vanskeligt problem. Som nu det samarbejde mellem Region Nordjylland, Aalborg Universitetshospital og bio- analytikeruddannelsen på VIA i Aarhus, som I kan læse om i dette nummer af bladet. Det har ført til, at 11 af de nye studerende på VIA fra dette semester studerer på langdistancen - pr computer, kamera og mikrofon. Ni af de 11 online studerende er fra Region Nordjylland – hvor der længe har været mangel på uddannede bioanalyti- kere. To er fra det midtjyske.

Gennemsnitsalderen for disse studerende er 28,4 år imod 22,5 for de studerende fra Region Nordjylland, der har valgt at studere på ordinære vilkår og på campus i Aarhus.

Håbet fra initiativtagerne var netop, at man med en online mulighed kunne tiltrække studerende, der er lidt ældre og måske har familie og realkreditlån at tage hen- syn til. Ligesom man regner med, at lige netop de efter endt eksamen vil være mere motiverede til at søge job i lokalområdet, hvor der er god brug for dem.

Der står ganske vist ikke pt en række bioanalytikerstil- linger ledige på sygehuslaboratorierne i det nordjyske. Det er nu udelukkende fordi, at de, ligesom andre steder, er besat med medarbejdere med anden uddannelses- baggrund; det kan i særlige situationer være nødvendigt for at få løst opgaverne.

Men det ville jo være optimalt, hvis flere, der kan se sig selv arbejde på et sygehuslaboratorium, får en lette- re adgang til at tage bioanalytikeruddannelsen. Sådan at normerede bioanalytikerstillinger i fremtiden kan be- sættes med bioanalytikere.

Så det er et rigtigt godt initiativ med det online studie i det nordlige Jylland, ligesom det også var det, da pro- fessionshøjskolen Absalon i Næstved for et par år siden oprettede en uddannelsesstation i Kalundborg. Det er hensigtsmæssigt at tænke i lokale løsninger.

Men. Lokalt skal helst ikke blive privat. Jeg læser, at fle- re af de kommende studerende i Nordjylland desværre IKKE regner med at tage imod tilbuddet om at bruge det lokale, der er stillet til rådighed for dem i Aalborg. Frem for at mødes jævnligt med medstuderende, fore- trækker de at studere med på skærmen hjemmefra. Det er smadderærgerligt! At tage en uddannelse handler også om at blive integreret ind i en faggruppe, der deler en fagetik og en særlig terminologi og i øvrigt altid er i en fagligt reflekterende diskussion med sig selv. Det kræver et aktivt studiemiljø og kolleger at spejle sig i og sparre med. Jeg læser heldigvis videre, at de uddannel- sesansvarlige i Nordjylland er klar over dén problematik.

Jeg tror på, at det nok skal gå. 

At tage en uddannelse handler også om at blive integreret ind i en faggruppe
...

Af Martina Jürs, formand i Danske Bioanalytikere

Fagbladet nr. 10 2019

Særligt benyttede sider på dbio.dk