Fagbladet nr. 10 2017

Danmark – og dbio – for velfærd; vær med til at sige aktivt fra. Og til!

Det gør ondt ikke at få lov til at gøre sit bedste. I samvittigheden, i arbejds- glæden – i hjertet, såmænd.
For ansatte i den offentlige sektor, og i sundhedsvæsenet i særdeleshed, betyder det virkelig noget, når man konstant tvinges til at gå på kompromis i det professionelle møde med andre mennesker. Patienter, ældre, børn, elever, udsatte, sårbare. Borgere.

Det har som bekendt været vilkåret i efterhånden mange år på de offentlige arbejdspladser. Her op til kommunal- og regionalvalget den 21. november er det derfor oplagt at råbe politikerne godt og grundigt op. Nu må de halsløse besparelser og uigennemtænkte rationaliseringer sættes effektivt på stand by, mens vi overvejer, hvordan vi står vagt om et velfungerende velfærdssamfund.

Det er baggrunden for, at en række lokale afdelinger af LO og FTF samt FOA, 3F, HK, Danske Socialrådgiverforbund, BUPL og flere andre faglige organisationer er gået sammen om initiativet ”Danmark for velfærd”. Dem har dbio tilsluttet sig.

Målet er at inspirere medlemmerne til at gå ud, på græsrodsplan så at sige, og holde kommunale og regionale politikere op på en mere bæredygtig velfærdsdagsorden. Med forskellige aktivistiske tiltag, der passer til de lokale betingelser. Kampagnen er skudt i gang med underskriftindsamling – se også dbio’s hjemmeside - og mere end 55.000 danskere har allerede underskrevet erklæringen om ”Stop besparelser. Vi vælger velfærd” og følges op med en kæm- pemæssig workshop for tillidsrepræsentanter i Odense Congress Center den 4. oktober og med endnu et møde i november.

For smertegrænsen er for længst passeret. Skal vi bare opretholde den nuværende velfærdsstandard, som allerede er voldsomt kompromitteret, skal der til- føres mindst 1,1 procent til de offentlige budgetter om året. Regeringen har imidlertid kun stillet 0,5 pct. i udsigt for 2018 og går helt ned til 0,3 de følgende år. Ifølge beregninger fra FTF – som vel at mærke bakkes op af en forhenværen- de overvismand – vil det betyde flere mærkbare forringelser. Der kommer til at mangle 57.000 par hænder og hoveder i den offentlige sektor i 2025, hvis afviklingen ikke snart stoppes.

Denne gang skal kritikken ikke kun komme fra toppen i de faglige organisationer. Det er jer, der har hænderne på kogepladen, og det er jer, der taler med størst troværdighed. På vegne af jer selv. På vegne af borgerne.

Så velkommen ind i velfærdskampen! Jeg er klar i Odense den 4. oktober.

Det er jer, der har hænderne på kogepladen, og det er jer, der taler med størst troværdighed.
...

Af Bert Asbild, formand i Danske Bioanalytikere

Særligt benyttede sider på dbio.dk