Fagbladet nr. 10 2016

Lad os gøre bæredygtige arbejdspladser til en ny norm i sundhedsvæsenet!

Det bæredygtige arbejdsliv; lad os passe bedre på hinanden!

To grundvilkår gør sig gældende i sundhedssektoren i disse år; der skal ”produceres” langt mere med langt færre medarbejdere. Og vi skal helst holde flere kilometer, før vi må gå på pension. Det hele sker til en enerverende underlægningsmuzak af strukturforandringer, sammenlægninger og nye ledelsesmodeller. I kender sangen.

Ikke underligt, at mange af jer føler jer pressede. Ikke underligt, at jeres arbejdsglæde lider under det. Kun logisk, at det også kan gå ud over kvaliteten af arbejdet, når sygefravær og mentalt underskud har bidt sig fast.

Ved overenskomstforhandlingerne i 2015 fik vi arbejdsgiverne med på at sætte en pose puljemidler af til indsatsen for et mere bæredygtigt psykisk arbejdsmiljø. Nej, ikke til de opnormeringer, vi alle kunne ønske. Mildest talt! Slet ikke til et struktur-stop, der ellers kunne give tiltrængt ro og rimelig forudsigelighed. Der er snarere tale om en slags førstehjælpskasse, hvor nødlidende arbejdspladser kan hente ekspertbistand til at takle en aktuel hårdknude i forhold til arbejdsmiljøet. Eller hvor man kan få inspiration til at arbejde mere strategisk og langsigtet med kroniske udfordringer for det psykiske arbejdsmiljø.

Jeg vil derfor gerne appellere til især jer, der er tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter samt ledere, at I vurderer, om I kunne få gavn af en sådan håndsrækning. Alle I andre kan naturligvis også gå til jeres ledere og repræsentanter med bekymringer og konkrete forslag til projekter og ind- satsområder. Dynamikken på en afdeling er netop et kollektivt anliggende – et økosystem – hvor alles bidrag har betydning. Det drejer sig om, at vi har et øget fokus på, hvordan vi passer på os selv og hinanden. Også under vilkår, vi ikke selv har umiddelbar indflydelse på. At vi deler og selv lytter til de gode eksempler. At vi ikke lader stå til og bare afventer, at mismod, lang- tidssygemeldinger og personaleflugt nedbryder en tidligere velfungerende arbejdsplads, men at vi i højere grad bruger fagligheden til at sætte den kvalitetsstandard, vi synes skal præge vores arbejdspladser – og siger fra over for urimeligheder.

Lad os gøre bæredygtige arbejdspladser til en ny norm i sundheds- væsenet! 

Af Bert Asbild, formand i Danske Bioanalytikere

Fagbladet nr. 10 2016

Særligt benyttede sider på dbio.dk