Fagbladet nr. 1 2018

Vi er ikke skakbrikker. Eller robotter.

Godt lederskab er bl.a. defineret ved, at man gør sig umage med at motivere og passe på sine medarbejdere, så de kan yde deres bedste. Og virkelig ønsker at yde deres bedste. I sundhedsvæsenet er det naturligvis til gavn for patienterne.

Den definition tilsidesætter Danske Regioner helt i forbindelse med de krav, de i december fremsatte til dette års overenskomstforhandlinger med Sundhedskartellet. Efter mange år, hvor I derude er blevet presset mere og mere, ønsker arbejdsgiverne at give skruen endnu et par vrid.

Danske Regioner kræver grundlæggende mere fleksibilitet. Og mobilitet. Meget, meget mere af begge dele. I forhold til arbejdstid, geografi og faggrænser. Mange af de kompen­ sations­mekanismer, der hidtil har være normen, forlanger de fjernet. Fx skal længere normperioder afværge, at der skal udbetales overtidsbetaling. Groft sagt, vil de i langt højere grad have lov til at rykke rundt på medarbejderne i tid og rum, som var de skakbrikker. Og forventer, at medarbejderne samtidig opfører sig som viljeløse robotter, der bare leverer. Uden at behøve en vis indflydelse på egen arbejdstilrettelæggelse.

Men sundhedsvæsenet er ikke en produktionsvirksomhed, og de ansatte er faktisk men­ nesker. Det er patienterne også. Så når regionernes forhandlere skubber patienterne foran sig og siger, at det alt sammen er for deres skyld, må vi virkelig stemme hælene i. Det er på ingen måde til patienternes bedste at være prisgivet et system, hvor lettest og billigst er den afgørende drivkraft. Hvor de medarbejdere, de møder, er fortravlede, stressede og ikke føler sig værdsat. Det er simpelthen ikke ordentligt lederskab, hvis de ikke er i stand til at forudse konsekvenserne af denne skalten og valten med sundhedsvæsnets vigtigste ressource.

Vores modspil i Sundhedskartellet er omvendt at kræve, at de hegn, vi overenskomst­ mæssigt har sat op om jeres fritid, fortsat respekteres og styrkes. I udviser allerede stor fleksibilitet på alle leder og kanter; og arbejdsgiverne skal ikke få held til at snuppe den sidste rest af medarbejderindflydelse fra jer. Nej!

I overenskomstkravene nævnes også behovet for digitalisering og teknologisk udvikling i sundhedssektoren. Forskellige former for robot­teknologi har for længst gjort sit indtog på sygehusene. Og godt for det. Men at betragte sine medarbejdere som robotter, det er bare ikke i orden.

Der eksisterer slet ikke et sundhedsvæsen uden engagerede og kompetente medarbejdere.

Groft sagt, vil de i langt højere grad have lov til at rykke rundt på medarbejderne i tid og rum, som var de skakbrikker.
...

Af Bert Asbild, formand i Danske Bioanalytikere

Særligt benyttede sider på dbio.dk