Fagbladet nr. 1 2016

LEDER

Når ældre på danske plejehjem jævnligt må leve med den ydmygelse, at de ikke kan blive hjulpet på toilettet eller få skiftet deres våde ble, er der grund til at formode, at det også står sløjt til med andre omsorgsopgaver. Mon beboere på plejehjem og hjemmeboende ældre fx i tide får taget de blodprøver og andre relevante undersøgelser, der kunne understøtte den rette behandling og pleje? Det spørgsmål er vi i Danske Bioanalytikere ved at se nærmere på sammen med forskellige patientforeninger.

En rundspørge i 97 af de 98 danske kommuner, foretaget i et samarbejde mellem dagbladet Politiken og FOA, viste i december, at mere end hver tredje plejehjemsmedarbejder oplyser, at de dagligt eller én til flere gange om ugen har beboere, de må lade vente på toiletbesøg eller bleskift. Det er en fordobling i forhold til 2013, hvor der blev udført en tilsvarende undersøgelse, og skyldes helt entydigt, at der er blevet færre af de nok så efter- lyste ”varme hænder”.

Hvis en så basal menneskeret må omgås på grund af personalemangel, hvad så med personaleledsagede besøg til lægen eller sygehusambulatoriet? Jeg ved, at pårørende til ældre, herunder demente, bliver bedt om at tage denne tidskrævende opgave på sig, det er ikke i orden, og for mange er det heller ikke praktisk muligt. Behovet for et lægebesøg kan som bekendt heller ikke altid planlægges. Det kan opstå akut, og i den situation vælger en del praktiserende læger for en sikkerheds skyld at lade borgeren indlægge til udredning, da de ikke umiddelbart har adgang til opdaterede analyseresultater.

Det har jeg skrevet om før på denne plads, og I ser nok, hvor jeg vil hen: Vores strategi for Borgernær Bioanalytiker vil ikke mindst være henvendt til en svag gruppe, der virkelig ikke fortjener at få sine behov ignoreret eller blive bakset for meget rundt med. Når vi nu ved, at det ikke altid er muligt for personale og pårørende at tage en borger til prøvetagning og årskontroller, så er det på tide at omtænke logistikken. Mobile prøvetagnings-ordninger eller satellit-laboratorier på plejecentre eller sundhedshuse – det må de enkelte kommuner selv finde løsningen på.

Det handler ikke alene om at skabe værdi, men også værdighed. Og dér tror jeg, vi træn- ger til en gevaldig oprustning i hele det overbebyrdede, danske sundhedsvæsen efter mange år med blikket rettet mod budgettal og effektivitetsforbedringer.

Velkommen til 2016!

Særligt benyttede sider på dbio.dk