Fagbladet nr. 1 2015

OK15 og faren ved den (alt for) fleksible arbejdsplads

Arbejdsgiverne i Danske Regioner har valgt ikke at gå efter vores arbejdstidsaftale i deres krav til OK15. Og den betalte frokost er også – indtil videre – ude af farezonen. Den økonomiske ramme ser desuden ud til at kun- ne sikre købekraften – ifølge arbejdsgiverne – men vi kender den endnu ikke.

Så vidt så godt. Men noget vil de naturligvis have. Denne gang er det tjenestestedsbestemmelsen og lokalløns-systemet, de vil have ændret – læs; forringet – for at sygehusene kan leve op til det efterhånden tudsegamle mantra om ”patienten i centrum”. Den hørte jeg første gang i 1981 og siden det lidt nyere, ”det sammenhængende patientforløb”. Det er fine visioner, men hvis arbejdsgiverne virkelig havde dét perspektiv, kan man kun undre sig over, at det endnu ikke er lykkedes. Nu taler de varmt for, at ”personalet skal gøre patienten færdig”; altså arbejde over uden varsel og uden bagkant.

Man kan spørge sig selv, om patient A på X-købing sygehus i virkelig- heden er tjent med personale, der stresser, fordi de naturligvis har børn, der skal hentes og aftaler, der skal holdes. Eller om det giver tryghed omkring en patient, at personalet ikke er stedkendt, fordi arbejdsgiver ønsker at flytte dem rundt på matriklen og mellem matrikler uden varsel?

Fleksibilitet er godt. For megen fleksibilitet kan være direkte farlig, både for patienter og personalet. Stress og langtidssygemeldinger skaber ikke det gode arbejdsmiljø, der sikrer patienterne den bedste behandling og tryghed. Ved forhandlingsbordet vil vi bede arbejdsgiverne forklare, hvor- dan de konkret har tænkt sig at udmønte denne ’flytten rundt’ med de ansatte. Og vi vil minde dem om – venligt, men meget bestemt – at medarbejderne er en ressource, der helst skal være vedvarende. Det er også deres ansvar!

Et andet territorium, vi vil kæmpe indædt for, er de lokalløns-bestemmelser, vi fik indført i 1997, og som vi betalte med trin på den gamle anciennitetsskala. Her vil vores modpart fjerne muligheden for, at en medarbejder tager sit kvalifikationstillæg med sig fra arbejdsplads til arbejdsplads. Ordningen med de såkaldte tilbageløbsmidler fra medarbejdere med tillæg, der forlader arbejdspladsen og dermed sender penge tilbage til puljen, vil de ikke vedkende sig. Det var ellers noget af det, der trods alt, gav ekstra lokalløns-kroner at gøre godt med. Vi vil pointere, at det faktisk var arbejdsgiverne selv, der ønskede et mere differentieret lønsystem; hvorfor vil de så undergrave det?

Kort sagt: Forhandlingerne er i fuld gang! 


Af Bert Asbild, formand for Danske Bioanalytikere

Særligt benyttede sider på dbio.dk