Fagblad nr. 9 2013

Nu rykker vi på almen praksis

I Danske Bioanalytikere er vi altid på udkig efter indsatsområder, hvor vi mener, at vi bioanalytikere har noget at byde ind med. Dét, tror vi på, giver interessante jobmuligheder for os alle og sundhedsfaglig fornuft for borgerne i dette land.

Vi ved allerede, at bioanalytikere, der er ansat i større lægehuse og i fælles- eller enkeltmandspraksisser, er en højt værdsat arbejdskraft. Ca. 200 af dbio ́s medlemmer er praksisbioanalytikere. Derforuden er formentlig endnu 100 ansat uden at være medlemmer hos os. Det er således kun i en mindre del af de samtlige ca. 2000 fysiske enheder i primærsektoren, hvor man har forstået, at det ikke er til at leve uden mindst en bioanalytiker – og gerne flere – i deres stab. Den situation vil vi gøre vores til at ændre.

Opgaverne for bioanalytikere i praksissektoren er samtidig under stærk forandring i disse år. Det handler ikke længere kun om at stikke og håndtere analyseapparatur. Faggruppens stærke kompetencer indenfor systematik og it, for proceshåndtering og organisering er i stigende grad efterspurgte. Det var årsagen til, at vi før sommerferien mailede ud og bad vores medlemmer i almen praksis om at svare på, hvilke opgaver de egentlig løser. Den undersøgelses resultater er vi ved at bearbejde.

Sideløbende er vi ved at skrive en pjece, der skal – ja, lige præcis – ”sælge” jer til de praktiserende læger. De har brug for bioanalytikere i en tid, hvor Praktiserende Lægers Organisation har forpligtet sig på at implementere it-systemet Datafangst over for de voksende patientgrupper med kroniske tilstande. Og ikke mindst nu, hvor det også vil blive et krav, at også almen praksis bliver akkrediteret.

Pjecen, som nok kommer til at have titlen ”Brug bioanalytikeren bedre – i almen praksis” og undertitlen ”– meget mere end bare blodprøver”, vil blandt andet blive præsenteret på årets Lægedage i november. Det er et fagligt arrangement, hvor alle indenfor lægeverdenen mødes. Her skal vi naturligvis være repræsenteret med en stand. Men vores indsats rækker kun så langt; det er jer selv, der allerede er ude i almen praksis – og I, der søger ansættelse der – der skal være med til at definere og anskuelig gøre, hvad I har at byde ind med af særlige kompetencer.

I mellemtiden: husk altid at præsentere jer overfor patienterne med navn og en eller anden version af ”– jeg er din bioanalytiker”. Vær med til at gøre det til normen, at bioanalytikere er ansat i praksissektoren.

Af Bert Asbild,
Formand for Danske Bioanalytikere

Særligt benyttede sider på dbio.dk