Fagblad nr. 7 2023

Pyha. Svært at følge trop, når forskellige dagsordner snubler over hinanden

Flere af jer tog bladet eftertrykkeligt fra munden, og pludselig hed det så, at ”andre faggrupper” – måske – også kunne tilgodeses. Supersejt gået, for siden har vi trods alt forhandlet ud fra et anderledes ståsted.
Martina Jürs, formand i Danske Bioanalytikere

Jeg vil tro, at de fleste af jer, der læser denne tekst, forgæves har forsøgt at finde fornuft og retfærdighed i Mette Frederiksens pludselige treparts-udmeldinger dén lørdag i midten af september.

Hvor statsministeren tidligere afviste overhovedet at have en mening om, hvilke faggrupper der skulle have del i den portion midler, offentligt ansatte var blevet stillet i udsigt – ja, det havde hun så alligevel.

Ikke bare skulle vi ikke længere afvente konklusionerne fra Lønstrukturkommissionen (LSK) – vi skulle helt glemme dem!

Og hvad, I helt sikkert også husker, er, at bioanalytikerne ikke var blandt statsministerens håndplukkede favoritter. Ballade! På Facebook, i Ekstra Bladet, i Politiken, i Radioavisen, i DR’s Debatten. Flere af jer tog bladet eftertrykkeligt fra munden, og pludselig hed det så, at ”andre faggrupper” – måske – også kunne tilgodeses. Supersejt gået, for siden har vi trods alt forhandlet ud fra et anderledes ståsted.

Tydeligt er det dog, at LSK-rapportens tal for lønefterslæb ikke passer ind i regeringens egen kalkule. Nu handler det pludselig mest om at sikre vagtbemanding på de kliniske afdelinger. Om rekruttering og fastholdelse. Et problem vi også i høj grad kender til, som I ved.

Samtidig må jeg altså drage et dybtfølt suk, for i oveni trepartsforhandlingerne er vi også i fuld gang med forberedelserne til overenskomstforhandlingerne i foråret. Jeg skal da lige hilse og sige, at regeringens pengesæk ikke har gjort det arbejde lettere. Jo, vi vil selvfølgeligt knokle alt, hvad vi magter for, at I skal få del i de trepartsmidler. I fortjener dem!

Men regeringens del-og-hersk-strategi har vitterligt skabt et spændingsfyldt OK-forhandlingsklima. Jamen naturligvis, når man på den måde splitter det sundhedsfaglige kollektiv og deres forhandlingsorganer. Og i øvrigt vælger at dreje helt af på den dagsorden om ligeløn og lønefterslæb, som, vi alle for lidt siden var enige om, skal adresseres.

Og når man – endnu engang – fejer en grundig og seriøs kommisionsrapport af brættet og ændrer spillereglerne. Så ja, vi skal konstant være helt oppe på tæerne for at følge trop. Men rolig nu; vi har ikke givet op. Så langt fra. Fortsættelse følger.

Fagblad nr. 6 2024

Særligt benyttede sider på dbio.dk