Fagblad nr. 6 og 7 2012

Højt sygefravær er et symptom

Et højt sygefravær er et alvorligt arbejdsmiljøproblem for enhver arbejdsplads, og det skal der naturligvis gribes ind over for. Men Danske Bioanalytikere kan ikke støtte, at sygehusene belønner medarbejdere, der undlader at melde sig syge. Det er den helt korte, kontante version af vores holdning.

I dette nummer af fagbladet beskriver vi et forløb i Region Sjælland, hvor arbejdsmiljørepræsentanterne på det klinisk immunologiske område selv foreslog sygehusledelsen, at medarbejdere, der ikke melder sig syge, får en bonus på en halv fridag pr. kvartal. Tillidsrepræsentanterne, på nær fællestillidsrepræsentanten, sluttede sig til, og ledelsen var også med på idéen. Regionsformand Anne Sørensen ønskede imidlertid ikke – helt i overensstemmelse med en enig hovedbestyrelse i dbio – at underskrive aftalen.

Sygdom er lovligt forfald, og vi mener ikke, at det er moralsk forsvarligt at håndtere sygdom som en omstændighed, man er personligt ansvarlig for. Det ligger lidt som en underlægningsmusik i forslaget, at der, måske/måske ikke, er tale om god gammeldags pjæk eller ’pylreri’. Forslaget indebærer dermed både en stigmatisering samt en økonomisk straf, da de sygemeldte ikke får adgang til de samme privilegier, som de – heldige – ”langtidsraske” kolleger. Det er i strid med funktionærloven og i direkte modstrid med ligebehandlings- og forskelsbehandlingslovens regler.

Vi skal hverken have syge til at møde på arbejde eller give bonus for, at de gør det! Jeg har fuld forståelse for den desperation, jeg kan høre, at forslaget udsprang af. Højt fravær over længere tid belaster kollegerne urimeligt og er en uholdbar situation. Og en klar ledelsesopgave at tage hånd om og symptom på, at noget ’andet’ er på færde.

Det er ledelsens opgave at gøre dét, der skal til for at fremme en sund fremmødekultur: 1) Gøre en målrettet indsats for at kronisk travlhed og en dårlig omgangstone ikke spolerer trivslen. 2) Have fokus på de medarbejdere, der er følsomme overfor stressbelastning. 3) Tage de kammeratlige samtaler, der eventuelt skal til, hvis enkelte medarbejdere har en mere fleksibel forståelse af begrebet ’fremmøde’. For nu at begynde tre relevante steder.

Endelig – 4) så skal I/vi som kolleger tage ansvar for, at fællesskabet fungerer. Rammer og ressourcer er ledelsens gebet. Som kolleger skal vi udfylde dem. Arbejdsmiljøet er vores fælles ansvar. Hver dag. Jeg siger ikke, at det er let. Men det er sådan, det er.

Af Bert Asbild,
Formand for Danske Bioanalytikere

Særligt benyttede sider på dbio.dk