Fagblad nr. 11 2014

dbio bakker op om ebola-indsats

En forfærdende epidemi hærger dele af Vestafrika, og risikoen for, at den kan sprede sig til resten af kontinentet, er overhængende. Og det er, som vi efterhånden har fattet, ikke en smitsom og dødelig sygdom, der kun ram­mer ludfattige mennesker i lande med udsultede sundhedsvæsener. Det er ellers hjerteskærende nok. I den globale landsby er folk ikke stationære; de rejser – og de rejser væk. Det betyder, at vi reelt står med en verdensom­spændende humanitær katastrofe, der folder sig ud for øjnene af os.

Heldigvis er der i den globale landsby også ansvarsfølelse. Det interna­tionale samfund, der måske var lidt for afventende for et par måneder siden, er blevet klar over, at der skal handles NU og handles koordineret, hvis epidemien skal inddæmmes og bekæmpes. FN har udsendt inderlige appeller flere gange; om flere penge, flere folk. EU har nu besluttet at bane vejen for, at sundhedsprofessionelle fra Europa kan rejse ned og yde en indsats. Blandt andet med en garanti om at de får den bedste behandling og eventuel flyevakuering, hvis de selv skulle blive smittet.

Vi blev pludselig kontaktet af Sundhedsministeriet på højeste plan, idet
departementschefen ville sikre sig de sundhedsfaglige organisationers opbakning, så fx også flere danske bioanalytikere kan sættes ind i kampen mod ebola. Det vil ske, hvis den danske stat skulle vælge at sende en ind­satsstyrke til Afrika. Vi kunne forstå, at der også havde være kontakt til For­svarsministeriet.

Som faglig organisation bestemmer vi naturligvis ikke, om medlemmer­ne vil påtage sig en sådan arbejdsopgave. Det må alene bero på frivillighed, og situationens alvor taget i betragtning, skal beslutningen træffes efter grundig overvejelse og på et informeret grundlag. Her vil vi hjælpe!

Bioanalytikere har tidligere været udsendt med det danske forsvar i for­bindelse med militære indsatser. Det aftalegrundlag inddrages, når vi for­handler de vilkår, der kan gælde, hvis bioanalytikere udsendes i forbindelse med humanitære operationer.

Ligesom når bioanalytikere sendes til krigszoner, er der ved udsendelse til humanitære katastrofer også tale om at forhandle meget mere end løn, arbejdstid og genetillæg. dbio vil naturligvis sørge for, at der er taget højde
for, at I bioanalytikere, der udsendes, får det allerbedste sikkerhedsudstyr
stillet til rådighed. At I er forsikrede på forsvarlig måde. At I får den korrek­te behandling, hvis I smittes. At der er opbakning til jeres pårørende. Vi er parate til at indgå de bedste aftaler for jer, der måtte ønske at være en del af denne humanitære indsats!

Det helt afgørende er, at det er et personligt valg at lade sig udsende.
Men der er hårdt brug for også bioanalytikeres indsats. I har min varmeste
opbakning og respekt.

Af Bert Asbild,
Formand for Danske Bioanalytikere

Særligt benyttede sider på dbio.dk