Fagblad nr. 10 2012

Svære tider, nye måder

Danske Bioanalytikere vil sammen med Sundhedskartellet, KTO, FOA og AC (Akademikernes Centralorganisation) gå samlet ind i overenskomstforhandlingerne til næste forår. Det gjorde vi de facto også ved OK-11, men da var forløbet mindre forudsigeligt, da FOA og AC for første gang havde valgt at forlade KTO-fællesskabet og forhandle som selvstændige organisationer – men altså ved siden af KTO og Sundhedskartellet. Denne gang tager vi den forfra, og det betyder, at vi kan koordinere vores krav og forberede os langt bedre, end der var mulighed for sidst. Forhandlerne på den modsatte side af forhandlingsbordet får dermed sværere ved at spille os ud imod hinanden. Hvis det da ellers kunne falde dem ind.

På de afholdte møder mellem de fire forhandlingsfællesskaber er der blev skabt bred enighed om en række fælles temaer for forhandlingerne, og jeg synes, at perspektiverne er lovende. Vi skal som bekendt forhandle vore krav igennem i en kriseøkonomi, og mener derfor, at vi i denne omgang står os bedre ved at – ja, stå sammen. Det betyder ikke, at der ikke også kan være særlige dagsordener, som de enkelte organisationer vil arbejde for. Men på de store overordnede linjer og fælles temaer, forhandler vi som en fælles front over for regionerne.

Det udelukker heller ikke, at Sundhedskartellet igen vil komme til at forhandle alene. Da Danske Bioanalytikere i 1997 sammen med de øvrige 10 forbund dannede Sundhedskartellet, og i 2004 forlod KTO-samarbejdet for selv at forhandle overenskomst, var tiderne anderledes. Dels havde vi den oplevelse, at der ikke var tilstrækkelig fokus på sundhedsområdet. Dels mente vi, at vi ad den vej kunne komme længere med hensyn til at få rettet op på det lønefterslæb, som faggrupperne på sundhedsområdet havde – og har.

Den bestræbelse er så langt fra lagt i graven, men vi må erkende, at alle vores krav kommer til at koste, hvis vi lytter til arbejdsgivernes udmelding. Det bliver i dén grad ”noget for noget”. Også med hensyn til de såkaldt ”bløde” krav, der ikke giver flere kroner på lønsedlen, men som under en hat handler om at skabe bedre arbejdspladser – og dermed bedre arbejdsmiljø, mindre sygefravær og højere produktivitet. Vi vil naturligvis knokle på for at forsøge at sikre jeres løn og vilkår. Men den helt store opgave bliver nok at få arbejdsgiverne til at forstå, at samfundsøkonomien er bedst tjent med, at vi sammen passer rigtigt godt på de offentligt ansatte. Også i krisetider. Ikke mindst i krisetider.

Af Bert Asbild,
Formand for Danske Bioanalytikere

Fagblad nr. 10 2012

Særligt benyttede sider på dbio.dk