Fagblad nr. 1 - 2022

Bedst i test? Tja … bom bom. Meget tyder på, at det nu vil blive undersøgt, om massetestning for Covid-19 har haft en smittereducerende effekt, der står mål med de enorme ressourcer, strategien har kostet det danske samfund.

Det hilser vi særdeles velkomment i Danske Bioanalytikere. Vi har sammen med Dialab – der er brancheforening for virksomheder på laboratorieområdet – i begyndelsen af det nye år netop skrevet til Sundhedsministeren med samme ærinde; at få iværksat en gennemgribende evaluering af alle de forhold, der har haft betydning for kvalitet og effekt af det spektakulære eksperiment, den danske teststrategi vitterligt har været. Er vi virkelig de ”verdensmestre i test”, som Magnus Heunicke flere gang har udråbt os til at være?

Den første uge af 2022 var flere eksperter og medier ude med et forslag om, at de indhøstede test-erfaringer nu bliver analyseret, så vi er bedre forberedt næste gang. Siden er der også kommet et politisk flertal bag kravet.

Er vi virkelig de “verdensmestre i test”, som Magnus Heunicke flere gang har udråbt os til at være?
Martina Jürs, formand i Danske Bioanalytikere

Som faglig organisation havde vi allerede fra starten en kritisk-konstruktiv holdning til, hvordan vi anvendte den, særligt i starten, begrænsede laboratoriekapacitet, der var til rådighed. Vi bemærkede bl.a., at det – stadig i starten – ikke gav særlig god mening at teste vidt og bredt, når det udløste superlange svartider, og smitteopsporingen i øvrigt ikke var på plads.

Så kom kviktestene på banen, og endnu engang måtte vi råbe vagt i gevær. Nej, for pokker, en antigentest er ikke et fuldgyldigt alternativ til en PCR-test. Nej, en CE-mærkning er IKKE et kvalitetsstempel, der siger god for testenes evne til at fange smittede.

I den forbindelse har vi naturligvis endnu engang slået et slag for vores store mærkesag; at vi i Danmark får oprettet et uafhængigt, nationalt center, der skal overvåge hele feltet omkring de POCT-tests, der anvendes i såvel sundhedsvæsnet som af private. At det er en knippelgod idé, kan vi ikke mindst udlede af, at vi stadig venter på resultaterne af den undersøgelse, en afdelingslæge på Hvidovre Hospital har foretaget af et antal kviktest.

Den ikke overraskende konklusion – at testenes træfsikkerhed er meget varierende - har været hele halvandet år under vejs. Det er altså ikke ret smart, når det er en viden, vi burde have FØR, vi indkøber og anvender test for millioner af kroner. Med et permanent center kunne den slags afprøvninger foretages helt forfra af fagfolk, der ikke først skal ud og indhente tilladelse og økonomi til den slags, men som er ansat netop til den opgave.

Når alt det er sagt, så vil jeg endnu engang gentage, at jeg er stolt over alle jer, der på den ene eller anden måde har bidraget til, at vores slingrende vej gennem pandemien trods alt har haft en fast, laboratoriefaglig kerne. Nu skal vi gerne blive klogere på, om det er samme vej, vi skal gå næste gang.

Særligt benyttede sider på dbio.dk