Tre års ventetid på gratis fertilitetstjek

Mens regeringen ønsker at styrke fertilitetsområdet med 45 mio. kr. i den kommende finanslov, truer sparekrav med at tage livet af populære køtilbud om at få overblik over sine chancer for at kunne få børn. Region Hovedstaden slap i denne omgang. I Skive og Horsens håber man på, at regeringsudspillet vedtages, så der kan findes penge til at holde deres knap et år gamle fertilitetsrådgivning kørende.

Nyhed
Skrevet af
Helle Broberg Nielsen, journalist
Fertilitetstjek

Det er ikke kun par, der allerede forgæves har forsøgt at blive forældre ad naturlig vej, der bekymrer sig om deres fertilitet. Også andre – både par og enlige kvinder og mænd – har lyttet til dommedagsfortællingerne og vil gerne kende deres chancer for at kunne blive forældre engang i fremtiden.

På den baggrund indførte de regionale fertilitetsklinikker i Skive og Horsens i december sidste år et tilbud, hvor to eftermiddage om måneden er afsat til et fertilitetstjek og rådgivning af personer, der gerne vil kende deres odds.

Tilbuddet er populært; samtlige tider er booket tre år frem. Adgangen til det gratis fertilitetstjek er inspireret af et tilsvarende setup, der har eksisteret på Rigshospitalet siden 2011 og på Herlev Hospital siden 2016. Også her kan man kun imødekomme en mindre del af henvendelserne.

På frys til senere brug

  • I modsætning til private fertilitetsklinikker må offentlige klinikker ikke tilbyde at udtage og nedfryse ubefrugtede æg fra kvinder, der endnu ikke er i fertilitetsbehandling eller ikke har en anden medicinsk indikation for at sikre æg til senere brug. Såkaldt social freezing.
  • Fra første januar 2024 ophæves den femårsgrænse, der hidtil har eksisteret for opbevaring af ubefrugtede æg. Herefter kan kvinden disponere over sine æg, indtil hun fylder 46 år, som er grænsen for, hvornår en kvinde i Danmark må modtage fertilitetsbehandling.
  • Der er ingen øvre aldersgrænse for mænd i fertilitetsbehandling eller tidsbegrænsning på opbevaring af nedfrossen sæd.
...

Æg, sæd og livsstil

Fertilitetstjekket omfatter for kvinder, at de får undersøgt deres ægreserve gennem en scanning af underlivet suppleret med en blodprøve, der måler AMH (Anti Müllersk Hormon), som er en indirekte markør for, hvor mange umodne æg der er tilbage i æggestokken. Der kan også ses på kvaliteten af kvindens æg, ligesom hendes cyklushistorik, sygehistorie og livsstil gennemgås. Mænd får undersøgt sædkvalitet og livsstil. Begge parter får efterfølgende rådgivning om eventuelle livsstilsændringer eller om at fremrykke deres planer om at stifte familie.

Den populære forebyggelsesrådgivning eksisterer stadig kun i Region Hovedstaden og Region Midtjylland; i Region Sjælland forsøgte man sig med noget tilsvarende for små ti år siden, skriver Jyllands-Posten, men uden at det på det tidspunkt fik større søgning. Avisen har også spurgt i Region Syddanmark og Region Nordjylland. Her har man ingen aktuelle planer om at indføre tilbuddet. Bl.a. på grund af mangel på ressourcer.

Afventer nye fertilitetsmidler

Det er netop også dét, der truede med at lukke fertilitetsrådgivningen i Region Hovedstaden, da der i efteråret skulle findes besparelser på budgettet for 2024. Her slap man med skrækken:

“Der vil ikke ske ændringer i det nuværende tilbud,” lyder den kortfattede besked på mail fra Rigshospitalets pressetjeneste. Også fertilitetsområdet i den hårdt pressede Region Midtjylland må holde for, og klinikchef og overlæge Helle Olesen Elbæk i Skive ved endnu ikke, hvor deres kun et år gamle tilbud står, når besparelserne rammer hendes klinik og kollegerne i Horsens.

“Vi har af regionen fået besked på at spare mellem fem og ti mio. kr. Det ville så lige være rart at vide, om det er nærmere de fem end de ti. Derfor kan jeg ikke i øjeblikket forudsige, om vi kan fortsætte. Vi afventer nu regeringens udspil til finansloven om 45 mio. kr. til fertilitetsområdet og håber på, at der så måske også vil være penge til os,” siger hun.

Regeringens øremærkede 45 mio. kr. skal ifølge forslaget fortrinsvis gå til at øge antallet af behandlingsforsøg for barnløse i behandling. Fra de nuværende tre til seks. Om forslaget vedtages, afgøres først, når finansloven lander inden årets udgang.

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk