Studerende i vaccine-klemme

Forskellig tolkning af reglerne om arbejdsgiverbetalt vaccine bringer bioanalytiker-studerende i klemme. dbio spørger nu Danske Regioner: Hvor skal fakturaen sendes hen?  

Nyhed

​Danske Bioanalytikere sendte forrige uge en henvendelse til Arbejdstilsynet, for at få en afklaring på, om bioanalytikere og bioanalytiker-studerende iht. Sundhedsstyrelsens Vejledning om HIV og hepatitis B og C virus er berettiget til arbejdsgiverbetalt vaccination mod hepatitis B eller ej.

Spørgsmålet har rejst sig, efter flere medlemmer har henvendt sig til dbio og oplyst, at de ikke har kunnet få vaccination af deres arbejdsgiver til trods for Sundhedsstyrelsens vejledning. Selvom vejledningen trådte i kraft i marts 2013 har bioanalytikerstuderende på flere skoler selv skulle betale for vaccinen, og nu er spørgsmålet: Hvor skal regningen for deres vaccine sendes hen?

Endnu et spørgsmål melder sig: Tidligere blev langt de fleste bioanalytikerstuderende vaccineret på skolerne – egenbetaling eller ej - men eftersom Danske Regioner nu skal betale for vaccinationen, hvordan kommer det så til at foregå i praksis?

For at få en afklaring på, hvordan bioanalytiker-studerende er stillet, har næstformand Camilla Bjerre 12. dec. ’13, foruden henvendelsen til Arbejdstilsynet, derfor også rettet henvendelse til Danske Regioner.

”Vi har taget kontakt til Danske Regioner for at få svar på, hvad de studerende helt konkret skal gøre med fakturaen for den vaccine, de selv har betalt efter vejledningen trådte i kraft”, udtaler Camilla Bjerre. ”Derudover har dbio rejst spørgsmålet om, hvordan selve vaccinationen kommer til at foregå i praksis. Det er især en udfordring, at uddannelsen er sammensat på en måde, hvor praktikken afvikles på mange forskellige hospitaler med kortere praktikophold på de enkelte laboratorier. Det stiller spørgsmålet, hvem der skal arrangere koordinering af vaccinationen, så det sikres, at de studerende får hele ”vaccine-pakken” og dermed opnår tilstrækkelig antistof-respons ift. hepatitis B? Og selvfølgelig også hvem de studerende skal sende fakturaen til?”.

Danske Bioanalytikere offentliggør svarene fra hhv. Danske Regioner og Arbejdstilsynet, så snart de foreligger. Indtil da, gør Danske Bioanalytikere sine medlemmer – studerende som færdiguddannede - opmærksomme på, at de må være indstillede på selv at skulle betale for forebyggende vaccination mod hepatitis B i de tilfælde, hvor arbejdspladsen eller praktikstedet ikke har faste retningslinjer for, at arbejdsgiver betaler.

Særligt benyttede sider på dbio.dk