Stort JA til OK15 fra medlemmerne

Flere end ni ud af ti bioanalytikere har stemt ja til den nye overenskomst i regionerne. Lønnen stiger første gang 1. april med knap en procent.

Nyhed

Af Tina Groth-Andersen, konsulent og Niels C. Jensen, journalist 

OK15_stemmeoptaelling
En glad formand, Bert Asbild, og stemmeoptæller Hanne Præst Pedersen, har skrevet under på resultatet af urafstemningen om OK15.

94,78 procent stemte ja, 2,63 procent stemte nej og 2,59 procent blank. Danske Bioanalytikere vil gerne takke lidt over halvdelen af de 5.497 stemmeberettigede, som har stemt ved urafstemningen om OK15.

I Sundhedskartellet, som Danske Bioanalytikere forhandler sammen med, har i alt 41,7 procent af medlemmerne stemt, hvoraf 92,8 procent har stemt ja. Sundhedskartellet har dermed også godkendt overenskomstforliget, og lønnen stiger allerede med 0,96 procent fra 1. april 2015.

Købekraften forbedres og pensionen løftes

5,39 procent mere i løn, pensionsløft til basis, ’pensions-knækket’ fjernet for afdelingsbioanalytikere og en række andre goder var resultatet af forhandlingerne om en ny overenskomst for bioanalytikere på sygehusene de næste tre år.

Priserne forventes kun at stige med 4,77 procent i samme periode, så købekraften forbedres en smule.

urafstemning_grafik_web

Stemmeprocenten ved denne overenskomst var 51,26 procent. Det slår både den i 2013, hvor 44,05 procent stemte og 2011, hvor 49,5 procent af dbio's medlemmerne i regionerne afgav deres stemme. Grafik: infogr.am

Bred vifte af goder

Den nye overenskomst betyder også en række andre forbedringer:

  • Bedre vilkår for børnefamilier: En uges ekstra øremærket forældreorlov med løn til fædre/medmødre. Gælder for børn, der fødes/modtages 1. april 2015 eller senere. En øget ret til frihed med løn, hvis ens barn indlægges på hospitalet fra 5 til 10 dage pr. år. Gælder for børn, der indlægges 1. april 2015 eller senere.
  • Lønskala til kandidater: En særlig lønskala for professionsuddannede, der tager en kandidatuddannelse, som for eksempel cand. scient. san. og som er ansat i stillinger, der forudsætter en akademisk uddannelse. Løn og pension svarer til vilkår for andre akademikere og gælder fra 1. april 2016.
  • 14,17 mio. kr. til forskning og udvikling: Pulje på omkring 20 mio. kr. til projekter om tilrettelæggelse af forløb på tværs af sektorer. Projekterne kan fx omfatte brug af ekstern konsulent bistand, samarbejde mellem uddannelses/forskningsinstitutioner eller til at udvikle praksis/dokumentation.
  • Fokus på psykisk arbejdsmiljø: Et forskningsprojekt, som skal afdække elementer i det psykiske arbejdsmiljø og supplere den øvrige indsats. Mulighed for at man lokalt kan få supplerende ekspertbistand efter behov ved fx organisatoriske eller faglige forandringer, og vold og trusler.
  • Fælles billede på MED/TR, arbejdstid og lokal løn: Parterne skal i perioden se på både lokal løn og arbejdstid i projekter. Parterne skal også sammen afdække og få et fælles billede af samarbejdet mellem ledere og medarbejdere i regionerne, herunder MED-systemet, ad hoc arbejdsgrupper og udviklingsprojekter.

Danske Bioanalytikere informerer mere, når de forskellige elementer træder i kraft.

Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk