Skal man proppe en klud i munden på den kritiske stemme?

Det kan være nærliggende at ønske at stoppe kritiske røster i dbio´s Facebook-gruppe, men jeg mener ikke, at det er løsningen.

Frispark
Skrevet af
Katja Wienmann Bramm, næstformand
Katja Wienmann Bramm

Danske Bioanalytikere har en Facebook gruppe, der i sin tid blev oprettet som et sted, hvor bioanalytikere kan mødes om faglige temaer, men også som et sted, hvor man kan debattere, dele og udvide sin viden inden for professionen.

Jeg følger løbende med i de tråde, der er på Facebook. Og her ser jeg opslag med en ordlyd som; ”Er jeg den eneste, der godt kunne tænke mig, at dbio gik lidt mere på barrikaderne” eller ”Kunne I som fagbevægelse så ikke have mere fokus på at fastholde os i faget og gøre faget mere attraktivt?”.

Disse lidt kritiske tilkendegivelser på Facebook medfører faktisk, at der opstår frustrationer hos nogle medlemmer i gruppen – og på baggrund af disse kritiske opslag modtager jeg henvendelser. De, som kontakter mig, ønsker en anden måde at debattere på – ja, nogle ønsker faktisk helt, at dbio ekskluderer nogle af disse kritiske stemmer, fordi de oplever, at det ikke bidrager konstruktivt til vores fællesskab i gruppen. Ja, de synes faktisk, at det decideret påvirker Danske Bioanalytikere, som fagligorganisation, unødigt negativt.

Jeg kan godt forstå nogle af bekymringerne, og det kunne også være nærliggende at ekskludere eller proppe en klud i munden på de kritiske stemmer. Men vil det ændre noget? Det kan måske give ro – men frustrationerne eller ønskerne om en anden retning går ikke væk, fordi vi ekskluderer kritikerne. Derfor mener jeg ikke, at det er løsningen.

Frispark logo

Hvad er så egentlig løsningen? Hvis vi lader de kritiske medlemmer blive i gruppen, smitter deres negativitet så af på resten af gruppen? Vil det påvirke dbio’s image negativt? Jeg vil i hvert fald være rigtig ked af, hvis nogle medlemmer af gruppen af den grund afholder sig fra at deltage i debatten. MEN kritikken kan også hjælpe os til at blive klogere. Nogle af disse lidt kritiske opslag får faktisk en del likes, og her taler vi om både 90 og 100 likes. Det vil sige, at der altså sidder flere derude bag skærmene, som deler disse kritiske røster. De laver ikke konkrete opslag, men de bakker op om det enkelte opslag i form af likes, og det skal vi være opmærksomme på.

Vi skal turde være nysgerrige på og invitere de kritiske stemmer ind – det nytter ikke noget, at vi ikke vil høre på det, som trykker.

Giver vi ikke plads til stemmerne - også selv om, de ikke er medlemmer (endnu) – så fratager vi os selv muligheden for viden og muligheden for at tænke anderledes eller forholde os til, om vi rent faktisk bør gøre noget anderledes.

Jeg tror på, at dialog kan være med til at skabe forståelse hos de kritiske stemmer og måske endda medføre, at de vælger at gå med i dbio fællesskabet. Det har jeg da set eksempler på.

Men vi skal selvfølgelig debattere uenigheder i en ordentlig tone. Angreb på personer, nedsættende og fornærmende udtalelser hører ingen steder hjemme – uanset om vi har forskellige opfattelser af, hvad vi finder både konstruktivt og kritisk. Og optræder der indlæg af meget grov karakter, vil de blive slettet. Det står faktisk allerede i reglerne for gruppen

Katja Wienmann Bramm

  • Næstformand i Danske Bioanalytikere siden 2015
  • Bor i Jyllinge
  • Har senest arbejdet som bioanalytiker og AMiR på Nordsjællands Hospital, Hillerød.
...

Jeg tror, at alle parter forstår, at ytringsfriheden også har sine grænser.

Lad os sammen hjælpes ad med at nuancere debatten, når de kritiske stemmer opstår – for det er det, vi er stærke til i vores dbio fællesskab.  Vi er alle Danske Bioanalytikere - dbio, og uden hinanden er der intet dbio. 

 

Særligt benyttede sider på dbio.dk