Regeringens 2025-plan truer velfærden og øger uligheden

2025-planen: Danske Bioanalytikere og de 51 øvrige organisationer i Forhandlingsfællesskabet advarer mod skattelettelser og yderligere besparelser i den offentlige sektor. Finansministeren erkender, at planen vil medføre øget ulighed.

Nyhed
2025-plan_LLR
Statsminister Lars Løkke Rasmussen fremlagde i går regeringens 2025-plan. Den kritiseres af en række fagforeninger for at øge uligheden og true velfærdssamfundet, som vi kender det. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Scanpix

Af Niels C. Jensen, journalist

Gennem den seneste tid har ansatte i kommuner og regioner været i medierne for at advare om konsekvenserne ved fortsatte besparelser på hospitaler, børneområdet, skoleområdet og ældreområdet.

Tirsdag fremlagde regeringen sin 2025-plan for Danmark. En væsentlig del af den såkaldte helhedsplan er skattelettelser. Det mener Forhandlingsfællesskabet er den forkerte vej at gå.

"Der skal lyttes til de ansattes opråb. Man kan ikke både blæse og have mel i munden samtidig. Man kan ikke både give skattelettelser og sikre en fortsat høj kvalitet i velfærdsydelserne," siger Anders Bondo Christensen, der er formand i Forhandlingsfællesskabet.

Truer nordisk velfærdsmodel

Diskussionen om 2025-planen handler ifølge Forhandlingsfællesskabet om indretningen af vores velfærdssamfund i fremtiden.

"De nordiske lande har fået international ros for vores samfundsmodel – den er fundamentet for vores velstand og vækst," siger Anders Bondo Christensen og fortsætter:

"Modellen er båret af fagligt stærke og motiverede medarbejdere i den offentlige sektor. Yderligere besparelser vil medføre forringelser for borgerne, og det vil true opbakningen til den velfærdsmodel, som vi har opbygget i Danmark gennem årtier."

Overfor Ugebrevet A4 erkender finansminister Claus Hjort Frederiksen, at uligheden vil blive øget som følge af 2025-planen.

"Denne her plan øger gini-koefficienten med 0,4, så den kommer op på 27," siger  Claus Hjort Frederiksen til Ugebrevet A4 og fremhæver, at ’ginien’ blev øget med 0,53 fra 2011 til 2014 under den tidligere regering. Gini-koefficienten er en måde at måle graden af ulighed i et samfund på - se faktaboks til højre.

Skattelettelser harmonerer ikke med et sundt arbejdsliv

Formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grethe Christensen, kritiserer også regeringens 2025-plan.

"Sygeplejersken vil godt nok få en skattelettelse, men det står slet ikke mål med, at vores medlemmer samtidig har udsigt til at skulle løbe endnu stærkere og så enten gå et halvt år senere på pension eller aftræde via en ny seniorfleksjobordning for nedslidte."

"Det harmonerer ganske enkelt ikke med vores fokus på forebyggelse og bæredygtighed. Vi appellerer til, at der findes politiske løsninger, der fremmer et sundt arbejdsliv fra nyuddannet til man går på pension. Først da kan regeringen i mine øjne kalde det en helhedsplan," siger Grete Christensen.

​9/9-2016: Regeringen underdriver uligheden i 2025-planen, skriver Jyllands-Posten

Gini-koefficient angiver ulighed i indkomstfordelingen.

Hvis alle mennesker havde samme indkomst, ville Gini-koefficienten være 0, mens den ville være 1 i den tænkte situation, at én person havde al indkomst i samfundet.

Kilde: Den Store Danske

Særligt benyttede sider på dbio.dk