Private overenskomster sætter kursen for OK24

I foråret 2023 forhandles en række af dbio’s private overenskomster, og de store private aftaler sætter også kursen for de offentlige forhandlinger i 2024.

Nyhed
Skrevet af
Tina Groth-Andersen, konsulent
Kontrakt

De store private overenskomstforhandlinger begynder i januar 2023, hvor Dansk Industri og CO-industri forhandler de toneangivende overenskomster på industriens område på plads for 230.000 lønmodtagere. Illustration: Colourbox

Lige efter nytår holder Danske Bioanalytikere sig klar til at forhandle. Så snart de store overenskomster er på plads for industrien og transportområdet, forhandles dbio’s private overenskomster med Dansk Industri og Dansk Erhverv for en række fertilitetsklinikker og vikarbureauer.

Gærstrejke eller mere i løn?

De store private forhandlinger begynder i januar 2023, hvor Dansk Industri og CO-industri forhandler de toneangivende overenskomster på industriens område på plads for 230.000 lønmodtagere. Forhandlingerne er hermetisk lukkede, så dbio kender ikke hovedkravene, men en aftale plejer at være i hus en uge inde i februar.

Derefter følger forhandlinger, bl.a. på transportområdet, som dbio’s overenskomster lægger sig op ad. Forløber forhandlingerne uden de store vanskeligheder, er de private overenskomster på plads inden udgange af marts. Lykkes det ikke at nå en aftale, kan næste skridt være en storkonflikt, hvor store dele af arbejdsmarkedet sættes i stå. Det hører dog til sjældenhederne.

Sidst vi havde en storkonflikt, var i 1998 – den såkaldte ”gærstrejke”. Ved overenskomstforhandlingerne i 2020 stemte næsten 90 % af medlemmerne ja til industriens aftale.

OK23

Danske Bioanalytikere har en række private overenskomster, bl.a. en landsdækkende vikaroverenskomst og Ciconia og Maigaard, som er fertilitetsklinikker, der skal fornyes ved OK23.

...

dbio forhandler for privatansatte

Med historisk høj inflation og stigende energipriser er mere i løn nok et hovedkrav, og ikke kun privatansatte holder øje med forhandlingerne. Også de offentlige forhandlere, herunder Danske Bioanalytikere, som har de fleste medlemmer på hospitalerne, holder øje.

De offentlige forhandlinger lægger sig nemlig historisk op ad de private: “Vi er på stikkerne for de privatansatte medlemmer, hvor vi skal forny overenskomsterne, men vi er også spændte på, hvor meget lønnen stiger, for det sætter kursen for de offentlige forhandlinger i 2024,” siger Bitten Kaanbjerg Kristensen, næstformand med bl.a. ansvar for de privatansatte medlemmer i Danske Bioanalytikere.

Danske Bioanalytikere indsamler i løbet af efteråret krav fra medlemmerne på de virksomheder, hvor overenskomsterne skal fornyes, og orienterer løbende de berørte medlemmer direkte og via www.dbio.dk.

Så husk at opdatér dine medlemsoplysninger på dbio.dk, hvis du har skiftet arbejdsplads. På den måde sikrer du, at du får den rigtige information.

Særligt benyttede sider på dbio.dk